Αρχική Ανακοινώσεις Περικλής Μάρκαρης: «Περήφανοι για την Εθνική μας Ομάδα»

Περικλής Μάρκαρης: «Περήφανοι για την Εθνική μας Ομάδα»

από KOEAS

Η τεράστια επιτυχία της Εθνικής μας Ομάδας Στίβου να εξασφαλίσει, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, την παραμονή της στη Β΄ Κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων, έχει προσφέρει αισθήματα χαράς, ικανοποίησης και υπερηφάνειας στην ηγεσία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου. Η καταπληκτική παρουσία των αθλητών και αθλητριών μας σε ένα τριήμερο γεμάτο αγωνιστική δράση στο Στάδιο «Σλάσκι» της Πολωνίας, τούς έφερε να πανηγυρίζουν την παραμονή στις κορυφαίες 32 Εθνικές Ομάδες Στίβου, ευρισκόμενοι μάλιστα στην 28η θέση. Η μικρή μας Κύπρος πληθυσμιακά απέδειξε πόσο μεγάλη είναι στιβικά και παρά τις κάποιες ατυχίες (που συμβαίνουν ούτως ή άλλως) έκανε την υπέρβαση με τα αποτελέσματά της, κάποια από τα οποία είναι υψηλού επιπέδου.

Με το τέλος των 37 καθορισμένων αγωνισμάτων στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ομάδων, η Κύπρος κατέλαβε τη 12η θέση στη Β΄ Κατηγορία, με 288 βαθμούς. Είναι άξιο αναφοράς, το κάπως παράξενο και σπάνιο που συνέβη στη διοργάνωση από πλευράς κυπριακής ομάδας, το ότι αθλητής ή αθλήτριά μας βρέθηκε σε όλες τις θέσεις, από την 1η μέχρι την 16η, έχοντας ακόμα και έναν μηδενισμό!!! Πρώτες θέσεις πανηγύρισαν ο φανταστικός Μίλαν Τράικοβιτς στα 110μ. με εμπόδια με 13.38 και η «σφαίρα» Ολίβια Φωτοπούλου στα 200μ. με 22.71. Δεύτερες θέσεις πήρε και πάλι η εκπληκτική Φωτοπούλου στα 100μ. με 11.34 και ο εντυπωσιακός Αμίν Χαντίρι στα 5.000μ. με 13:54.71. Τρίτη τερμάτισε η εξαιρετική Ναταλία Χριστοφή στα 100μ. με εμπόδια με 13.05, ενώ τέταρτος ήταν ο αλτικός Βασίλης Κωνσταντίνου στο ύψος με 2,21μ. Τέλος, θέση στην πρώτη πεντάδα έκλεισαν ο δυναμικός Αλέξανδρος Πουρσανίδης στη σφυροβολία με 71,71μ., η πρωτοεμφανιζόμενη στην Εθνική, αλλά με πολλές υποσχέσεις στο ύψος Ελένα Κουλιτσένκο με 1,91μ. και τα «αεράτα» κορίτσια μας στη σκυταλοδρομία 4Χ400μ., Δάφνη Γεωργίου, Μαριάννα Πισιάρα, Φίλιππα Φωτοπούλου Καβίτεν και Ολίβια Φωτοπούλου με 44.63!

Το πόσο αξιέπαινη ήταν η προσπάθεια και η παρουσία των παιδιών που αποτέλεσαν την Εθνική μας Ομάδα, φαίνεται και από το γεγονός ότι κατέγραψαν 12 νέες ατομικές επιδόσεις, που σημαίνει δηλαδή ότι 12 έκαναν την κορυφαία εμφάνιση της καριέρας τους στην Πολωνία!!! Στον πίνακα με τα αποτελέσματα μπορείτε να δείτε ποιοι αθλητές και αθλήτριές μας κατέρριψαν τις ατομικές τους επιδόσεις. Άλλα παιδιά έκαναν στο Ευρωπαϊκό Ομάδων την καλύτερη φετινή τους εμφάνιση. Και αυτό που έχει σημασία για τον κάθε αθλητή και αθλήτρια που εκπροσωπεί την πατρίδα του είναι να ξεπερνά τον εαυτό του. Και τα δικά μας παιδιά αξίζουν συγχαρητήρια για αυτό που έκαναν στη Σιλέσια.

Αρχηγός της αποστολής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων ήταν ο πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ Περικλής Μάρκαρης, ο οποίος βρισκόταν συνεχώς κοντά στα παιδιά, τα άκουγε, τους μιλούσε και τους συμπαραστεκόταν με όποιο τρόπο χρειαζόταν. «Είμαστε περήφανοι για την Εθνική μας ομάδα, τους αθλητές και τις αθλήτριές μας. Παλέψαμε με όλες μας τις δυνάμεις, με ομαδικό πνεύμα, υπερπροσπάθεια, πάθος και σπουδαίες εμφανίσεις πετύχαμε τον μεγάλο στόχο, της παραμονής στη Β΄ Κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων. Ο υψηλός βαθμός δυσκολίας και η ισχύς των αντιπάλων μας, καθιστούν ακόμα πιο σπουδαία την επιτυχία αυτή. Η μικρή Κύπρος παραμένει και σταθεροποιείται ως μία υπολογίσιμη δύναμη του ευρωπαϊκού στίβου. Με την αλλαγή των κατηγοριών, οι οποίες από τέσσερις έγιναν τρεις, η παρουσία μας στη Β΄ Κατηγορία είναι μία τεράστια επιτυχία, με την 28η θέση σε σύνολο 47 χωρών να σημαίνει πολλά», ήταν κάποια από τα λόγια του προέδρου της ΚΟΕΑΣ, στις δηλώσεις του.

Σε δύο χρόνια θα δημιουργηθούν τρεις νέες κατηγορίες, με την Κύπρο να παραμένει θριαμβευτικά στη Β΄ Κατηγορία και θα έχει νέους και πιο δύσκολους αντιπάλους. Στην ΚΟΕΑΣ ήδη σκέφτονται την επόμενη ημέρα και το πώς θα πρέπει να εμφανιστούμε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων του 2025, μελετώντας όλα τα αποτελέσματα, για να γίνει προσπάθεια ενίσχυσης των «αδύνατων» αγωνισμάτων μας, αλλά και διατήρησης των καλών μας. «Τώρα αρχίζει ο προγραμματισμός για την επόμενη διοργάνωση σε δύο χρόνια, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της Εθνικής μας Ομάδας. Με την άνοδο από τη Γ΄ Κατηγορία της Ιρλανδίας, της Αυστρίας και του Ισραήλ, ο βαθμός δυσκολίας της Β΄ Κατηγορίας αυξάνεται ακόμη περισσότερο, γι’ αυτό θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πάμε ενισχυμένοι στη νέα διοργάνωση», ανέφερε σχετικά ο κ. Μάρκαρης, ο οποίος απένειμε τα εύσημα στην κυπριακή αποστολή στην Πολωνία:

«Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και τα συγχαρητήριά μου σε όλα τα μέλη της αποστολής, εδώ στην Πολωνία. Τους αθλητές και τις αθλήτριές μας, τους υπεύθυνους προπονητές της αποστολής και τους προσωπικούς προπονητές των παιδιών, τον διοικητικό συνοδό πρόεδρο του ΓΣΟ Κυριάκο Τσολάκη και τον φυσικοθεραπευτή μας, για τη νέα μεγάλη επιτυχία του κυπριακού στίβου. Η παλιά φρουρά των πρωτοκλασάτων αθλητών μας πέτυχε σπουδαίες επιδόσεις και βοήθησε με την εμπειρία της και την παρουσία της τη νέα γενιά να ενσωματωθεί στην ομάδα. Οι 12 νέες ατομικές επιδόσεις και οι αρκετές φετινές, αποδεικνύουν την ποιότητα της Εθνικής μας Ομάδας, που αγωνίστηκε στη Σιλέσια. Ευχαριστούμε ακόμη τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και τη χορηγό της Εθνικής μας, την ΟΠΑΠ Κύπρου, για τη στήριξή τους και προσβλέπουμε στην αναβάθμιση της στήριξης αυτής. Λαμβάνοντας υπόψη τις επιδόσεις και τις επιτυχίες των αθλητών μας, δεν μπορούμε από το να βάλουμε υψηλούς στόχους για το άμεσο μέλλον. Και για να τα καταφέρουμε χρειαζόμαστε την περαιτέρω στήριξη της Πολιτείας».

Τράικοβιτς: «Οι αθλητές χρειάζονται βοήθεια»…

Με βάση το ουγγρικό σύστημα αξιολόγησης των επιδόσεων, ο Μίλαν Τράικοβιτς είναι αυτός που μάζεψε τους περισσότερους βαθμούς από την κυπριακή ομάδα, αφού το 13.38 στα 110μ. εμπόδια χαρίζει 1181 βαθμούς. Η πρώτη πεντάδα των κυπριακών επιδόσεων στην Πολωνία είναι η ακόλουθη:

(1) Μίλαν Τράικοβιτς (110μ. εμπόδια)       13.38      1181β.

(2) Ολίβια Φωτοπούλου (200μ.)                22.71      1164β.

(3) Ναταλία Χριστοφή (100μ. εμπόδια)     13.05      1143β.

(4) Ελένα Κουλιτσένκο (ύψος)                    1,91μ.     1131β.

(5) Ολίβια Φωτοπούλου (100μ.)                11.34      1128β.

Ο Μίλαν Τράικοβιτς δεν είναι αρχηγός μόνο μέσα στο γήπεδο, αλλά και έξω από αυτό. Ως ένας από τους παλαιότερους της Εθνικής μας Ομάδας, αλλά ταυτόχρονα και ως ο εκπρόσωπος των αθλητών και αθλητριών στην Τεχνική Επιτροπή της ΚΟΕΑΣ, μιλώντας στα μέλη της αποστολής στην Πολωνία, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για την υπερπροσπάθεια. Όλα τα μπράβο στους αθλητές, τις αθλήτριες, τους προπονητές και τους συνοδούς. Να απολαύσουμε όλοι μαζί την παραμονή μας, αλλά να προβληματιστούμε και για την επόμενη διοργάνωση σε δύο χρόνια. Τα περισσότερα παιδιά στην αποστολή δεν έχουν τον στίβο ως κύρια δουλειά, επομένως αναγκάζονται να δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα, έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν προπόνηση. Ως εκπρόσωπος των αθλητών και επειδή αναγνωρίζω τη θέση τους, αναφέρομαι σε αυτό, με στόχο να παραχωρηθούν οι βοήθειες, για να μπορούμε να ελπίζουμε στην παραμονή μας και σε ψηλότερο πλασάρισμα σε δύο χρόνια στη Μαδρίτη».

* Να σημειώσουμε τέλος, ότι στην Πολωνία υπήρχαν συχνά – πυκνά έλεγχοι ντόπινγκ από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, είτε στο ξενοδοχείο διαμονής είτε μετά τον αγώνα των αθλητών μας. Η Ολίβια Φωτοπούλου έδωσε δείγμα δύο φορές (και μετά τα 100μ. και μετά τα 200μ.), ενώ πέρασαν από έλεγχο ακόμη, οι Μίλαν Τράικοβιτς, Ναταλία Χριστοφή, Αμίν Χαντίρι, Πέτρος Μιχαηλίδης και Βαλεντίνα Σάββα. Στις διεργασίες ελέγχου ντόπινγκ, ήταν πάντα κοντά στους αθλητές μας ο φυσικοθεραπευτής της ομάδας μας Χρίστος Μίτας, ο οποίος ευτυχώς δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα με τραυματισμούς.

ΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΜΑΔΩΝ

ΑΘΛΗΤΗΣ/ΑΘΛΗΤΡΙΑ                    ΕΠΙΔ.              Θ.            Β.

110Μ. ΕΜΠΟΔΙΑ ΑΝΔΡΩΝ

Μίλαν Τράικοβιτς (+0,5 μ/δ)            13.38              1ος           16

200Μ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ολίβια Φωτοπούλου (+0,1 μ/δ)      22.71 pb         1η            16

100Μ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ολίβια Φωτοπούλου (-0,3 μ/δ)       11.34 pb         2η            15

5.000Μ. ΑΝΔΡΩΝ

Αμίν Χαντίρι                                      13:54.71 pb   2ος           15

100Μ. ΕΜΠΟΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ναταλία Χριστοφή (+0,6 μ/δ)          13.05              3η            14

ΥΨΟΣ ΑΝΔΡΩΝ

Βασίλης Κωνσταντίνου                    2,21μ.             4ος           13

ΣΦΥΡΟΒΟΛΙΑ ΑΝΔΡΩΝ

Αλέξανδρος Πουρσανίδης               71,71μ.           5ος           12

4Χ100Μ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Εθνική Ομάδα                                   44.63              5ες           12

(Δάφνη Γεωργίου, Μαριάννα Πισιάρα, Φίλιππα Καβίτεν, Ολίβια Φωτοπούλου)

ΥΨΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ελένα Κουλιτσένκο                          1,91μ. pb       5η            12

ΣΦΥΡΟΒΟΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Βαλεντίνα Σάββα                              65,47μ. pb     6η            11

(Νέο παγκύπριο ρεκόρ Κ20)

ΔΙΣΚΟΒΟΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ανδρονίκη Λαδά                               52,52μ.           6η            11

800Μ. ΑΝΔΡΩΝ

Σταύρος Σπύρου                              1:49.30           6ος           11

ΜΗΚΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Φίλιππα Φωτοπούλου Καβίτεν       6,34μ.             6η            11

400Μ. ΕΜΠΟΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Καλυψώ Σταύρου                             59.61 pb         7η            10

ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Παρασκευούλα Θρασυβούλου       14,39μ.           8η            9

ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Άντρεα Βάσου                                  3,65μ.             8η            9

100Μ. ΑΝΔΡΩΝ

Σταύρος Αυγουστίνου (-0,7 μ/δ)     10.62              9ος           8

ΜΗΚΟΣ ΑΝΔΡΩΝ

Ανδρέας Μαχαλλεκίδης                   7,39μ.             9ος           8

ΤΡΙΠΛΟΥΝ ΑΝΔΡΩΝ

Γρηγόρης Νικολάου                         15,15μ.           10ος         7

ΔΙΣΚΟΒΟΛΙΑ ΑΝΔΡΩΝ

Γιώργος Κονιαράκης                        55,57μ.           10ος         7

400Μ. ΕΜΠΟΔΙΑ ΑΝΔΡΩΝ

Τάσος Βασιλείου                              52.56 pb         10ος         7

400Μ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Καλλιόπη Κουντούρη                      54.13 pb         11η          6

4Χ100Μ. ΑΝΔΡΩΝ

Εθνική Ομάδα                                   40.61              11οι          6

(Ιωάννης Ανδρέου, Παΐσιος Δημητριάδης, Άλεξ Μπίτσι, Σταύρος Αυγουστίνου)

1.500Μ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ναταλία Ευαγγελίδου                      4:27.74           11η          6

3.000Μ. ΣΤΙΠΛ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Χρυστάλλα Χατζηπολυδώρου        10:58.32         12η          5

ΑΚΟΝΤΙΣΜΟΣ ΑΝΔΡΩΝ

Σπύρος Σάββα                                  69,67μ.           12ος         5

400Μ. ΑΝΔΡΩΝ

Παΐσιος Δημητριάδης                       47.54 pb         13ος         4

4Χ400Μ. ΜΙΚΤΗ

Εθνική Ομάδα                                   3:26.00 πρ     13η          4

(Παΐσιος Δημητριάδης – Ραφαέλλα Δημητρίου – Σταύρος Σπύρου – Καλλιόπη Κουντούρη)

3.000Μ. ΣΤΙΠΛ ΑΝΔΡΩΝ

Γιώργος Τοφή                                   9:22.34 pb     14ος         3

ΤΡΙΠΛΟΥΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Νικολέττα Χρυσάνθου                     11,60μ.           14η          3

200Μ. ΑΝΔΡΩΝ

Σταύρος Αυγουστίνου (-0,8)           21.57              14ος         3

ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ ΑΝΔΡΩΝ

Πέτρος Μιχαηλίδης                          16,05μ.           14ος         3

5.000Μ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ελένη Ιωάννου                                 18:08.28 pb   15η          2

ΑΚΟΝΤΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Χριστιάνα Έλληνα                            40,51μ.           15η          2

800Μ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Αναστασία Παπαδοβασιλάκη         2:20.08           16η          1

1.500Μ. ΑΝΔΡΩΝ

Αντρέα Μισιάρα                                3:49.95 pb     16ος         1

ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ ΑΝΔΡΩΝ

Χρίστος Ταμάνης                              Δ.Κ.Ε.             /               0

ΕΠΙΔ.: Επίδοση, Θ.: Θέση, Β.: Βαθμοί

Δ.Κ.Ε.: Δεν Κατέγραψε Επίδοση

pb (personal best) ατομική επίδοση, πρ: παγκύπριο ρεκόρ

Print Friendly, PDF & Email
X