Αρχική Ανακοινώσεις Φοίβος Κωνσταντινίδης: «Επιτυχημένη η αποστολή στο Ευρωπαϊκό»

Φοίβος Κωνσταντινίδης: «Επιτυχημένη η αποστολή στο Ευρωπαϊκό»

από KOEAS

Η παρουσία των Κύπριων αθλητών και αθλητριών στο 25ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου, ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, 20 Αυγούστου 2022, με τη συμμετοχή της Ναταλίας Χριστοφή στον πρώτο γύρο των 100μ. με εμπόδια. Ο απολογισμός των επτά (7) εκπροσώπων μας ήταν για άλλη μία φορά θετικός, αφού υπήρξαν δύο προκρίσεις στον τελικό του αγωνίσματός τους και καλά πλασαρίσματα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις που έδιναν οι φετινές επιδόσεις τους, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στα αγωνίσματά τους. Αρχηγός της αποστολής στο Μόναχο ήταν το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΕΑΣ και γενικός διευθυντής του ΓΣΠ, Φοίβος Κωνσταντινίδης, ο οποίος θα μας κάνει τον δικό του απολογισμό

«Ήταν μία επιτυχημένη αποστολή, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη ότι ήταν η τελευταία μίας ιδιαίτερα επίπονης χρονιάς για τους αθλητές, με πολλές διοργανώσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου σε μικρό διάστημα. Οι περισσότεροι από τους αθλητές πέτυχαν τις επιδόσεις, στα μέτρα τα οποία είχαν γράψει ήδη στη σεζόν και λαμβάνοντας υπόψη αυτά που είπαμε πριν, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσουμε την προσπάθεια που κατέβαλαν. Η συγκεκριμένη διοργάνωση, παραδοσιακά είναι μία διοργάνωση στην οποία συμμετέχουν οι καλύτεροι αθλητές της Ευρώπης και η διάκριση για τον οποιονδήποτε αθλητή δεν είναι εύκολη. Πρέπει κάποιος να βρεθεί στη θέση να πετύχει το μέγιστο της απόδοσής του για να μπορέσει να διακριθεί. Ταυτόχρονα, είναι μία διοργάνωση στην οποία μπορεί κάποιος να δει και να μάθει αρκετά από αναγνωρισμένους αθλητές και προπονητές και να αποκομίσει αρκετά οφέλη σε αγωνιστικό, τεχνικό και διοικητικό επίπεδο».

Η παρουσία της κυπριακής αποστολής στο Μόναχο ήταν σταδιακή και δεν μπόρεσαν ποτέ να βρεθούν όλα τα παιδιά μαζί. Όμως, έστω κι έτσι όλοι είχαν υποδειγματική συμπεριφορά και στήριζαν ο ένας τον άλλο. Ο κ. Κωνσταντινίδης μάς είπε σχετικά «Όσον αφορά τους αθλητές, θέλω να τους ευχαριστήσω και ταυτόχρονα να τους συγχαρώ για τη γενικότερη παρουσία τους στο Μόναχο, με την οποία έφτασαν στο τέλος της δύσκολης αυτής αγωνιστικής χρονιάς. Δεν θέλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία σε συγκεκριμένους αθλητές, μπορώ όμως, νομίζω, να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στον Απόστολο Παρέλλη, ο οποίος, πέραν της απόδοσής του μέσα στο γήπεδο, ήταν και ο αθλητής παράδειγμα για τους υπόλοιπους. Η γενικότερη εξωαγωνιστική παρουσία των αθλητών μας ήταν άψογη και δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα. Έχοντας πει όλα τα πιο πάνω, θεωρώ ότι ήταν μία απόλυτα επιτυχημένη αποστολή».

Πώς αξιολογείτε τους διοργανωτές στον οργανωτικό τομέα;

«Στο οργανωτικό κομμάτι δεν μπορούμε από το να είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι για το επίπεδο που μας παρουσίασαν οι Γερμανοί. Είναι το δεύτερο συνεχόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διοργανώνουν και όλα κύλησαν ομαλά και χωρίς προβλήματα. Ιδιαίτερα συναισθήματα έφερε στους παλαιότερους το γεγονός ότι οι αγώνες διεξήχθησαν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, ένα εμβληματικό ευρωπαϊκό γήπεδο, χτισμένο με ένα μοναδικό τρόπο, το οποίο φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1972. Την ίδια στιγμή, κάτι που θέλω να σχολιάσω αρνητικά, είναι η μετατροπή του κλασικού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου, σε κάτι άλλο, με τη συμπερίληψη και άλλων αθλημάτων στην όλη διοργάνωση, κάτι που αναπόφευκτα αφαίρεσε από τη σημασία της κύριας διοργάνωσης, που ήταν ο στίβος. Αυτό το λέω χωρίς να υποτιμώ την αξία και τη σημασία των άλλων αθλημάτων. Απλά λέω, ότι θα ήταν καλύτερα εάν γίνονταν ξεχωριστές διοργανώσεις για τα άλλα αθλήματα».

Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο που πρέπει να έχουν τέτοιες διοργανώσεις για τον κυπριακό αθλητισμό, ο αρχηγός της αποστολής μάς ανέφερε: «Μέσα από τέτοιες διοργανώνεις οφείλουμε να παίρνουμε μηνύματα να κάνουμε διαπιστώσεις και να κρατούμε αυτά που θα μας βοηθήσουν να γίνουμε εμείς καλύτεροι, τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο. Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε διοργανώσει διεθνείς διοργανώσεις στην Κύπρο με αρκετή επιτυχία και η παρουσία μας σε αυτού του μεγέθους αγώνες μπορούν να μας βοηθήσουν να γίνουμε καλύτεροι».

Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε την παρουσία μας σε αυτές του είδους διοργανώσεις;

«Η σημαντικότητα της εδώ παρουσίας μας, δεν είναι μόνο αγωνιστική, αλλά έχει να κάνει και με τα διεθνή μίτινγκ τα οποία θα φιλοξενήσουμε στο μέλλον, έχοντας κάνει την αρχή τη φετινή χρονιά. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, αναμένεται να ολοκληρωθούν τα βελτιωτικά έργα στο Εθνικό Στάδιο Στίβου ΓΣΠ και είχαμε την ευκαιρία να φέρουμε το γεγονός σε γνώση πολλών αθλητών της πρώτης γραμμής, οι οποίοι θέλουν να αξιοποιήσουν την Κύπρο ως κέντρο προετοιμασίας, όμως, λόγω της έλλειψης υποδομής υψηλού επίπεδου, προτιμούσαν άλλες χώρες. Το ενδιαφέρον που έδειξαν οι ξένοι αθλητές και προπονητές ήταν μεγάλο και είναι κάτι που πρέπει να αξιολογήσουμε σωστά και να βελτιώσουμε όλους τους αθλητικούς χώρους στην Κύπρο, με γνώμονα και την παρουσία ξένων αθλητών και προπονητών, που θα ανεβάσει και το δικό μας επίπεδο, αλλά κυρίως για τη σωστή προετοιμασία των δικών μας αθλητών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια υποφέρουν από την έλλειψη σωστής υποδομής και του βασικού αθλητικού εξοπλισμού, Έχω την άποψη ότι ως Ομοσπονδία πρέπει, με βάση τις εμπειρίες μας, να προσεγγίσουμε την Πολιτεία εμπεριστατωμένα, με συγκεκριμένες εισηγήσεις για βελτίωση και της υποδομής, αλλά και των διάφορων σχεδιασμών κινήτρων, για να μπορέσουμε να ανεβούμε επίπεδο».

Πώς βλέπετε την επόμενη ημέρα;

«Μετά τη λήξη της φετινής αγωνιστικής χρονιάς, πρέπει να ετοιμαστούμε για τη νέα χρονιά, η οποία θα έχει τις δικές της δυσκολίες για τους αθλητές και τις αποστολές μας στο εξωτερικό, με τα νέα όρια και τους τρόπους επιλογής των αθλητών για συμμετοχή, αλλά είμαι βέβαιος ότι με την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό που δείχνουν τα παιδιά θα πάνε όλα καλά. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι να συνεχιστεί και να επεκταθεί η καθολική στήριξη προς τους αθλητές και από όλους ανεξαίρετα τους αθλητικούς φορείς σε μια ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ προσπάθεια».

Είχατε κάποιες υψηλές συναντήσεις στη διάρκεια της διοργάνωσης;

«Είχα τη χαρά να συναντήσω αρκετά υψηλά ιστάμενα μέλη της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου, με τα οποία κάναμε εποικοδομητικές συζητήσεις. Επίσης, ήταν ευχάριστο το γεγονός ότι πέραν της επίσημης αποστολής, βρέθηκαν στο Μόναχο, όπως κάνουν σε κάθε διεθνή διοργάνωση στίβου, ο επίσημος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αντώνης Δράκος, ο πρόεδρος του ΓΣ Πράξανδρος Κρίτωνας Γεωργιάδης και ο πρόεδρος του Κεραυνού Στροβόλου και μέλος του Δ.Σ. του ΓΣΠ Πάρις Παπαέλληνα, μετά των συζυγών τους. Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μου στον γενικό διευθυντή της ΚΟΕΑΣ Αντώνη Γεωργαλλίδη και στο προσωπικό της Ομοσπονδίας το οποίο μερίμνησε να οργανώσει σωστά την αποστολή και να μην προκύψει κανένα πρόβλημα στη μετάβασή μας και διαμονή μας στο Μόναχο».

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ «ΜΟΝΑΧΟ 2022»

Απόστολος Παρέλλης (δισκοβολία) – ΤΕΛΙΚΟΣ  63,32μ.      8/25

(Προκριματικά: 61,95μ.)

Φίλιππα Φωτοπούλου (μήκος) – ΤΕΛΙΚΟΣ         6,26μ.        12/24

(Προκριματικά: 6,54μ.)

Μίλαν Τράικοβιτς (110μ. εμπόδια)                       13.54         9/37

(πέρασε απευθείας στα ημιτελικά)

Ολίβια Φωτοπούλου (200μ.)                                 23.33         12/32

(Πρώτος γύρος: 23.40)

Αλέξανδρος Πουρσανίδης (σφυροβολία)            70,56μ.      21/26

Ναταλία Χριστοφή (100μ. εμπόδια)                      13.53         30/34

Ολίβια Φωτοπούλου (100μ.)                                 11.62         28/31

Ανδρονίκη Λαδά (δισκοβολία)                              52,80μ.      24/25

Print Friendly, PDF & Email
X