Αρχική Ανακοινώσεις Πρώτες λεπτομέρειες για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων 2023

Πρώτες λεπτομέρειες για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων 2023

από KOEAS

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου ενημέρωσε τις Ομοσπονδίες – Μέλη της για κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 20 μέχρι τις 25 Ιουνίου 2023, στην πόλη Σιλέσια της Πολωνίας. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων, στο σύνολό του, εντάσσεται για πρώτη φορά στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες, τους οποίους θα φιλοξενήσει το 2023 η Κρακοβία της Πολωνίας. Οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες είναι μία πολυαθληματική διοργάνωση, για την οποία την ευθύνη φέρουν οι Ολυμπιακές Επιτροπές κάθε χώρας και περιλαμβάνουν 21 αθλήματα. Είναι κάτι σαν μικροί Ολυμπιακοί, οι οποίοι περιορίζονται στα ευρωπαϊκά σύνορα. Η πρώτη διοργάνωση διεξήχθη το 2015 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και η δεύτερη στο Μινσκ της Λευκορωσίας το 2019.

Σε ό,τι αφορά τον στίβο, το 2015 φιλοξενήθηκε η Γ΄ Κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων, όπου ανήκε το Αζερμπαϊτζάν, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Το 2019 μπήκε δοκιμαστικά το σκεπτικό σκανδιναβικών χωρών και του αείμνηστου προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Σβέιν Άρνε Χάνσεν, το γνωστό DNA (Dynamic New Athletics), το οποίο δεν αποκόμισε και τα καλύτερα σχόλια, ιδιαίτερα για τέτοιου επιπέδου αγώνες, με τις περισσότερες χώρες να μην στέλνουν τους πρωτοκλασάτους αθλητές τους. Έτσι, από τη στιγμή που συμπίπτει η διεξαγωγή των Ευρωπαϊκών Αγώνων του 2023, με την καθιερωμένη ανά δύο έτη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία αποφάσισε να στείλει στην Πολωνία όλες τις Εθνικές Στίβου και να δώσει τεράστια προβολή και αξία στη διοργάνωσή της, έχοντας και πολλά οφέλη τηλεοπτικά. Θα είναι, μάλιστα, και η πρώτη φορά που θα μαζευτούν ταυτόχρονα σε έναν τόπο οι κορυφαίοι αθλητές κάθε εθνικής ομάδας στίβου στο σύνολό της και θα αγωνιστούν στο ίδιο γήπεδο!

Με το τέλος της προηγούμενης διοργάνωσης το 2021, στην οποία θυμίζουμε η Κύπρος φιλοξένησε τη Γ΄ Κατηγορία στη Λεμεσό και εξασφάλισε πανηγυρικά την άνοδό της στη Β΄ Κατηγορία, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία κατήργησε τις τέσσερις κατηγορίες (Σούπερ Λιγκ, Α΄, Β΄ και Γ΄ Κατηγορία) και δημιουργεί τρεις νέες. Στην Α΄ Κατηγορία θα υπάρχουν οι 16 κορυφαίες εθνικές ομάδες στίβου (μαζί και η Ελλάδα), στη Β΄ Κατηγορία θα υπάρχουν άλλες 16, στην οποία περιλαμβάνεται και η Κύπρος και οι υπόλοιπες θα αποτελούν τη Γ΄ Κατηγορία. Η επιπρόσθετη ενημέρωση που έκανε αυτές τις ημέρες η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία είναι πως, στις τρεις πρώτες ημέρες της διοργάνωσης (20 με 22 Ιουνίου) θα διεξαχθούν οι αγώνες της Β΄ και Γ΄ Κατηγορίας, με τα αγωνίσματα της Γ΄ Κατηγορίας να διεξάγονται το πρωί και αυτά της Β΄ Κατηγορίας το απόγευμα. Η Α΄ Κατηγορία θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 25 Ιουνίου, τα απογεύματα.

Στο αγωνιστικό πρόγραμμα του στίβου θα υπάρχουν 37 αγωνίσματα, από 18 σε άνδρες και γυναίκες, συν τη μικτή σκυταλοδρομία 4Χ400μ. Κάθε χώρα δικαιούται να εκπροσωπηθεί με έναν αθλητή / αθλήτρια ή μία ομάδα σε κάθε αγώνισμα. Συνολικά, δηλαδή, κάθε χώρα μπορεί να εκπροσωπηθεί από 46 αθλητές και αθλήτριες. Οι αλλαγές που έκανε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία στα αγωνίσματα, είναι η αφαίρεση των 3.000μ. και των σκυταλοδρομιών 4Χ400μ. σε άνδρες και γυναίκες και η προσθήκη της μικτής σκυταλοδρομίας 4Χ400μ.

Ως είθισται στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ομάδων δεν υπάρχουν μετάλλια για τους τρεις πρώτους νικητές κάθε αγωνίσματος, παρά μόνο έπαθλα για τις τρεις πρώτες νικήτριες χώρες. Στο 2023, όμως, εξαιτίας του ότι η διοργάνωση θα ανήκει στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες, όπου γίνεται καταγραφή μεταλλίων, θα γίνεται απονομή χρυσών, αργυρών και χάλκινων μεταλλίων ΜΟΝΟ στην Α΄ Κατηγορία, έστω και αν μία επίδοση στις πιο κάτω κατηγορίες είναι καλύτερη από αυτές της Α΄.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα στις τέσσερις κατηγορίες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων 2021, οι τρεις νέες κατηγορίες, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων 2023, θα απαρτίζονται ως ακολούθως:

Α΄ Κατηγορία: Πολωνία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Τσεχία, Λευκορωσία, Ολλανδία, Ελβετία, Τουρκία, Φινλανδία, Σουηδία, Ελλάδα, Βέλγιο.

Β΄ Κατηγορία: Νορβηγία, Ρουμανία, Εσθονία, Ουγγαρία, Δανία, Σλοβενία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Λετονία, Κροατία, Ισλανδία, Σερβία, Κύπρος, Μολδαβία, Ουκρανία.

Γ΄ Κατηγορία: Λουξεμβούργο, Βοσνία / Ερζεγοβίνη, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Γεωργία, Αρμενία, Ανδόρα, Βόρεια Μακεδονία, Σαν Μαρίνο, Αλβανία, Μικρά Κράτη, Αζερμπαϊτζάν, Κόσσοβο, Αυστρία, Ιρλανδία, Ισραήλ (Ρωσία;).

* Σε περίπτωση που κάποια χώρα δεν παρουσιαστεί ή δεν της επιτραπεί η συμμετοχή στη διοργάνωση, τότε τη θέση της παίρνει η πρώτη από την επόμενη κατηγορία κ.ο.κ.

Print Friendly, PDF & Email
X