Αρχική Ανακοινώσεις Σημαντικές αλλαγές κανονισμών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης

Σημαντικές αλλαγές κανονισμών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης

από KOEAS

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου ανακοίνωσε την Παρασκευή, 4 Αυγούστου 2023, σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής κάποιων αγωνισμάτων, αρχής γενομένης από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης (19-27 Αυγούστου). Αυτές οι αλλαγές στους κανονισμούς αγωνισμάτων αναμένεται να ισχύσουν στη συνέχεια σε όλες τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.

Τοποθετήσεις διαδρόμων στην κλήρωση…

Η πρώτη αλλαγή που ανακοινώθηκε αφορά τους διαδρόμους στους οποίους θα τρέχουν οι αθλητές και αθλήτριες με τις καλύτερες επιδόσεις, μετά τον πρώτο γύρο. Μέχρι σήμερα στους δρόμους ευθείας (100μ., 110μ/100μ. με εμπόδια), στα 200μ. και τα 400μ. (400μ. εμπόδια), οι καλύτερες επιδόσεις κληρώνονταν για τους διαδρόμους 3, 4, 5 και 6, οι δύο επόμενες κληρώνονταν για τους διαδρόμους 7, 8 και οι «χειρότερες» για τους διαδρόμους 1, 2. Από το Παγκόσμιο της Βουδαπέστης, θα ισχύουν οι πιο κάτω κανονισμοί, οι οποίοι θα τηρούνται κα στο Δέκαθλο και Έπταθλο:

ΔΡΟΜΟΙ ΕΥΘΕΙΑΣ

Καλύτεροι Χρόνοι: Διάδρομοι 3, 4, 5, 6

Επόμενοι Καλύτεροι: Διάδρομοι 2 , 7

«Χειρότεροι» χρόνοι: Διάδρομοι 1, 8

200Μ.

Καλύτεροι Χρόνοι: Διάδρομοι 5, 6, 7

Επόμενοι Καλύτεροι: Διάδρομοι 3, 4, 8

«Χειρότεροι» Χρόνοι: Διάδρομοι 1, 2

400Μ.

Καλύτεροι Χρόνοι: Διάδρομοι 4, 5, 6, 7

Επόμενοι Καλύτεροι: Διάδρομοι 3, 8

«Χειρότεροι» Χρόνοι: Διάδρομοι 1, 2

Τέλος οι προκρίσεις με χρόνο…

Μία πολύ πιο σημαντική αλλαγή, αφορά τις προκρίσεις στον επόμενο γύρο στους δρόμους μεσαίων αποστάσεων, μετά τα 800μ. Δηλαδή, τα 1.500μ., τα 5.000μ. και τα 3,000μ. με φυσικά εμπόδια. Αρκετοί αθλητές και προπονητές θεωρούσαν άδικες τις προκρίσεις στον επόμενο γύρο με τους καλύτερους χρόνους, αφού αυτό αποτελεί μειονέκτημα για τους αθλητές / αθλήτριες που τρέχουν στην πρώτη ή τη δεύτερη σειρά, καθώς οι επόμενοι ξέρουν τι χρόνο πρέπει να κάνουν για να περάσουν στην επόμενη φάση! Έτσι, από το Παγκόσμιο της Βουδαπέστης και μετά, στα 1,500μ., 5.000μ. και 3,000μ. στιπλ, στον επόμενο γύρο θα προκρίνονται μόνο αθλητές και αθλήτριες με βάση τη θέση που τερμάτισαν, με την Παγκόσμια Ομοσπονδία να βάζει τέλος στις προκρίσεις με καλύτερο χρόνο. Οι νέοι κανονισμοί, στη σύγκριση με τους παλαιότερους, είναι οι ακόλουθοι (στην παρένθεση ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων που αρχίζουν στο αγώνισμα):

1.500Μ. (56)         Γύρος     Σειρές    Απ.Πρ.   Με Χρ.    Σ.Πρ.

Παλαιά                   Α΄            4              5              4              24

Θα Ισχύει               Α΄            4              6              0              24

Παλαιά                   Ημιτ.        2              5              2              12

Θα ισχύει               Ημιτ.        2              6              0              12

5.000Μ. (42)         Γύρος     Σειρές    Απ.Πρ.   Με Χρ.    Σ.Πρ.

Παλαιά                   Ημιτ.        2              5              5              15

Θα ισχύει               Ημιτ.        2              8              0              16

3.000Μ. ΣΤ (36)    Γύρος     Σειρές    Απ.Πρ.   Με Χρ.    Σ.Πρ.

Παλαιά                   Ημιτ.        3              3              6              15

Θα Ισχύει               Ημιτ.        3              5              0              15

Απ.Πρ.: Απευθείας Πρόκριση, Με Χρ.: πρόκριση Με Χρόνο, Σ.Πρ.: Σύνολο Προκρινόμενων, Ημιτ.: Ημιτελική Φάση

Κανονισμός των… αναπληρωματικών!!!

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία αποφάσισε να προχωρήσει και σε μία εντυπωσιακή καινοτομία, αφού πλέον θα εφαρμόσει κανονισμό «αναπληρωματικών», σε περίπτωση που κάποιος αθλητής / αθλήτρια αδυνατεί να συμμετάσχει σε ημιτελικά ή τελικό ενός αγωνίσματος, εξαιτίας τραυματισμού ή αδιαθεσίας!!! Από το Παγκόσμιο της Βουδαπέστης, κανένας διάδρομος σε ημιτελικά ή τελικό δεν θα μένει άδειος, ούτε λιγότερες θέσεις στους τελικούς των αλμάτων και των ρίψεων… Σημειώνουμε ότι, σε περίπτωση αντικατάστασης, δεν θα γίνεται ξανά κλήρωση για τους διαδρόμους ή θέση στη σειρά εκτελέσεως των προσπαθειών, με τον αντικαταστάτη / αντικαταστάτρια να παίρνει τη θέση του απόντος / της απούσας. Στην «καρέκλα αναμονής» θα βρίσκονται το πολύ δύο αθλητές / αθλήτριες, από κάθε αγώνισμα και η αντικατάσταση (αν υπάρξει) θα ανακοινώνεται έγκαιρα στους ενδιαφερόμενους.

Από τη Βουδαπέστη, θα υπάρχει ένα ειδικό δωμάτιο το λεγόμενο «q room», για τους δρόμους ταχύτητας, τα εμπόδια και τα 800μ., στο οποίο θα υπάρχουν οι ανέσεις για τους αθλητές που θα περιμένουν να δουν, αν θα λάβουν μέρος στα ημιτελικά ή τον τελικό του αγωνίσματός τους. Μέσα σ’ αυτό θα υπάρχουν άνετα καθίσματα, τηλεοράσεις για να βλέπουν τη δράση στις κούρσες, δροσιστικά, δυνατότητα επαφής με τον προπονητή τους και άλλα. Ταυτόχρονα θα υπάρχουν και κάμερες από τις οποίες ο κόσμος μπορεί να παρακολουθεί την αγωνιώδη προσμονή των «αναπληρωματικών», για να μάθουν αν θα τρέξουν ή όχι…

Τρέχοντας υπό διαμαρτυρία…

Μέχρι προηγουμένως επιτρεπόταν στους αθλητές να τρέχουν «υπό διαμαρτυρία» αν ο αφέτης ή ο κριτής εκκίνησης είχε αμφιβολίες σχετικά με την εγκυρότητα χρέωσης λανθασμένης εκκίνησης, αλλά όχι εάν η λανθασμένη εκκίνηση δινόταν από το αυτόματο σύστημα ανάκλησης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Όταν ο χρόνος αντίδρασης είναι κοντά στο επιτρεπόμενο όριο (0.100), οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να μην είναι ορατή. Τώρα, σε περιπτώσεις όπως αυτές, εάν ο κριτής εκκίνησης θεωρεί πως η εν λόγω εκκίνηση απαιτεί περαιτέρω μελέτης, μπορεί να επιτρέψει στον αθλητή / αθλήτρια να τρέξει «υπό διαμαρτυρία» (ή υπό ένσταση). Για κάθε τρέξιμο υπό διαμαρτυρία, την τελική απόφαση την παίρνει ο διαιτητής, ο οποίος με τη σειρά του οδηγεί την περίπτωση στην επιτροπή εφέσεων.

Να σημειώσουμε ότι, δεν μπορεί κάποιος / κάποια να τρέξει «υπό διαμαρτυρία», εάν υποδείξει τη λανθασμένη εκκίνηση ένα πλήρως εξοπλισμένο σύστημα αυτόματης ανάκλησης ή αν η παράβαση είναι ξεκάθαρη. Σε κάθε περίπτωση, ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος να ανακοινώσει την απόφαση του δημόσια, στα μεγάφωνα του γηπέδου και στο τηλεοπτικό κοινό.

Όργανα ρίψεων…

Μέχρι τώρα δεν επιτρεπόταν στους ρίπτες (σφαιροβολία, δισκοβολία, σφυροβολία, ακοντισμός) να χρησιμοποιούν τα δικά του όργανα, εάν τα ίδια μοντέλα περιλαμβάνονταν στη λίστα με αυτά που παρέχουν οι διοργανωτές. Αυτός ο περιορισμός έχει πλέον αρθεί και οι ρίπτες θα έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα δικά τους όργανα, έχοντας ωστόσο το όριο της χρησιμοποίησης μόνο δύο από αυτά…

Print Friendly, PDF & Email
X