Αρχική Ανακοινώσεις Σημαντικές αποφάσεις του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου

Σημαντικές αποφάσεις του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου

από KOEAS

Σημαντικές αποφάσεις έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, στο πλαίσιο της 233ης Συνόδου του, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Δεκεμβρίου στο Μονακό. Οι αποφάσεις αυτές, ανάμεσα σε άλλες, αφορούν το Παγκόσμιο Σχέδιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, τις ομάδες εργασίας και τους Κανονισμούς Αγώνων.

Στην περίληψη της χρονιάς, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σεμπάστιαν Κόου τόνισε την επιτυχία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου στη Βουδαπέστη, που διεξήχθη τον Αύγουστο. Ένα πρώτης τάξεως γεγονός, που δεν άφησε στα ενδιαφερόμενα μέρη και στους φιλάθλους την οποιαδήποτε αμφιβολία ότι ο στίβος είναι ένα άθλημα που δείχνει το βάρος του και βρίσκεται σε συνεχή άνοδο. Αναγνωρίζοντας τις εξαιρετικές επιδόσεις των αστεριών του αθλήματος, ο Κόου απένειμε τα εύσημα στις προσπάθειές τους και εκτός γηπέδου, καθώς οι αθλητές έχουν γίνει ολοένα και πιο ενεργοί και ασχολούνται με την προώθηση του στίβου σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου ενός επερχόμενου ντοκιμαντέρ του Netflix, το οποίο θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Ο Κόου αναφέρθηκε στη δύναμη του νέου Εκτελεστικού Συμβουλίου και του Διοικητικού Συμβουλίου, που καταδεικνύεται από τις συζητήσεις που έγιναν τους τελευταίους δύο μήνες και την αναδιάρθρωση της ομάδας Ηγεσίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, για την υποστήριξη της ατζέντας καινοτομίας. Κοιτάζοντας μπροστά, ο Σεμπάστιαν Κόου πρόσθεσε: «Το 2024 θα είναι έτος αλλαγών. Σε μια δεκαετία από τώρα, θέλω οι άνθρωποι να κοιτάξουν πίσω στο 2024 και να πουν ότι οι αποφάσεις που πήρε το άθλημα εκείνη τη χρονιά, όχι μόνο επαλήθευσαν τον μελλοντικό στίβο, αλλά επιτάχυναν σημαντικά τη δημοτικότητα και την αξία του».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις, κατά τη διήμερη συνεδρίασή του:

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Το Συμβούλιο ενέκρινε τη σύσταση μιας Ομάδας Εφαρμογής του Παγκόσμιου Σχεδίου για να αξιοποιήσει τα ορόσημα που έχουν ήδη επιτευχθεί στο Παγκόσμιο Σχέδιο για τον Στίβο την περίοδο 2022 – 2030 και να συνεχίσει να προωθεί και να αξιοποιεί αυτήν τη δυναμική καθ’ όλη τη διάρκεια του Σχεδίου. Της Ομάδας Εργασίας για την Εφαρμογή του Παγκόσμιου Σχεδίου θα ηγείται το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γουίλιαμ Μπανκς, ο οποίος ήταν Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την εφαρμογή του Παγκόσμιου Σχεδίου. Τα μέλη θα βασιστούν στην προηγούμενη Ομάδα Εργασίας, με εκπροσώπηση τόσο των μελών του Συμβουλίου όσο και των Ομοσπονδιών μελών. Οι όροι εντολής για την Ομάδα Εργασίας Εφαρμογής του Παγκόσμιου Σχεδίου έχουν εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο και μόλις συμφωνηθεί η συμμετοχή θα δημοσιευθούν στην Βιβλιοθήκη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Ομάδα Εργασίας για τους αθλητές με διαφορετικό φύλο

Μετά την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου για τη σύσταση Ομάδας Εργασίας για τους αθλητές με διαφορετικό φύλο για περίοδο ενός έτους, ορίστηκαν όροι εντολής και επιβεβαιώθηκε η ιδιότητα μέλους της. Η Ομάδα Εργασίας για τους αθλητές με διαφορετικό φύλο είναι ένα συμβουλευτικό όργανο εμπειρογνωμόνων, που διορίζεται από το Συμβούλιο και είναι επιφορτισμένο με την παρακολούθηση των εξελίξεων στο δίκαιο, την επιστήμη, τον αθλητισμό και την κοινωνία, σχετικά με αθλητές διαφορετικού φύλου. Η αποστολή του είναι να επιτρέψει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία να είναι ενδελεχής και να εξετάζει τις επιπτώσεις οποιωνδήποτε τέτοιων εξελίξεων στον προγραμματισμό, τους κανόνες επιλεξιμότητας και τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες του, καθώς ο οργανισμός τηρεί τις βασικές του δεσμεύσεις προς την ελίτ παγκόσμια κοινότητά του.

Τα μέλη της Ομάδας Εργασίας είναι τα ακόλουθα:

 • Doriane Coleman – Ανεξάρτητη Έδρα
 • Jimmy Lindberg – Ανεξάρτητος αθλητής
 • Jan Swinhoe – Επίσημος Ομοσπονδίας Μέλους
 • Antoine Bruneau – Επίσημος Ομοσπονδίας Μέλους
 • Aisha Praught-Leer – Επιτροπή Αθλητών
 • Donna Raynor – Μέλος του Συμβουλίου
 • Sylvia Barlag – Μέλος του Συμβουλίου
 • Raul Chapado – Αντιπρόεδρος
 • Ximena Restrepo – Ανώτερος Αντιπρόεδρος
 • Stephane Bermon – Διευθυντής Υγείας και Επιστήμης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (χωρίς ψήφο)

* Η Ομάδα Εργασίας θα παρουσιάσει την τελική της έκθεση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας πριν από τον Δεκέμβριο του 2024.

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΝ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ/ΛΕΥΚΟΡΩΣΩΝ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΕΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου επιβεβαίωσε επίσης τα μέλη της Ομάδας Εργασίας για το καθεστώς των Ρώσων / Λευκορώσων σε διεθνείς αγώνες και διοργανώσεις.

Τα μέλη της Ομάδας Εργασίας είναι:

 • Francis Dodoo – Πρόεδρος
 • Beatrice Ayikoru – Μέλος του Συμβουλίου
 • Anna Riccardi – Μέλος του Συμβουλίου
 • Ami Baran – Επίσημος Ομοσπονδίας Μέλους
 • Lea Sprunger – Επιτροπή Αθλητών

Ο ρόλος της Ομάδας Εργασίας είναι να συμβουλεύει και να προτείνει στο Συμβούλιο για θέματα που περιλαμβάνουν τα ακόλουθα (μεταξύ άλλων):

* Εάν οι κυρώσεις είναι επαρκείς ή εάν πρέπει να αντικατασταθούν, να προστεθούν ή να τροποποιηθούν με άλλες κυρώσεις που θα επιβληθούν σύμφωνα με το Άρθρο 13 του Συντάγματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

* Λαμβάνει υπόψη τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θα πρέπει να υπάρχουν για να επιτρέψουν κάποια στιγμή τη μελλοντική συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών, Προσωπικού Υποστήριξης Αθλητών, Αξιωματούχων Ομοσπονδιών Μελών και άλλων Αξιωματούχων για να συμμετάσχουν ή/και να παρακολουθήσουν διοργανώσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ή Ολυμπιακών Αγώνων.

* Όλες οι αποφάσεις σχετικά με τις συστάσεις της ομάδας εργασίας εξακολουθούν να ανήκουν στο Διοικητικό Συμβούλιο.

* Η Ρωσική Ομοσπονδία Στίβου και η Ομοσπονδία Στίβου της Λευκορωσίας έχουν ενημερωθεί για τον ρόλο της Ομάδας Εργασίας και των μελών της.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Ως μέρος της στρατηγικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε την Πολιτική Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που παρουσίασε η Επιτροπή Διακυβέρνησης. Η Πολιτική Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία επαναλαμβάνει τη δέσμευση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου για σεβασμό όλων των διεθνώς διακηρυγμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα διαδοθεί σε όλες τις Ομοσπονδίες – Μέλη και τις Περιφερειακές Ενώσεις και περιέχει αρχές όπως:

* Αναγνώριση της αξιοπρέπειας και της αξίας κάθε ατόμου που συμμετέχει στον Στίβο.

* Χρησιμοποίηση της δύναμης του αθλητισμού για συμμετοχή και προώθηση της αλλαγής για έναν καλύτερο κόσμο.

* Προώθηση της ισότητας, ιδίως της ισότητας των ευκαιριών μεταξύ των φύλων, της αξιοπρέπειας και της δικαιοσύνης στους αθλητικούς αγώνες και στη διακυβέρνηση του αθλητισμού.

Η πολιτική βρίσκεται παράλληλα με την Πολιτική Βιωσιμότητας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και την Πολιτική Προστασίας της, και αποτελεί μέρος ολόκληρης της σειράς Κανόνων και Κανονισμών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας σχετικά με τη χρηστή διακυβέρνηση. Η Πολιτική θα δημοσιευθεί στη Βιβλιοθήκη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας σε εύθετο χρόνο.

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε σε σχέση με την Ασφάλεια. Αυτό περιλάμβανε σχέδια ενημέρωσης της Πολιτικής Προστασίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, τα προστατευτικά υλικά που θα παράγει η Παγκόσμια Ομοσπονδία για χρήση από τις Ομοσπονδίες των Ηπείρων, σχέδια προστασίας για διοργανώσεις της σειράς των αγώνων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και την έναρξη του μαθήματος «World Athletics Safeguarding Essentials» . Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης τον διορισμό του Jean Gracia στην Ομάδα Εργασίας για την Ασφάλεια, στη θέση της Karin Grute-Movin. Επιπλέον, συμφώνησαν στην προσθήκη δύο μελών της Επιτροπής Αθλητών στην Ομάδα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου ενέκρινε τα χρονοδιαγράμματα των αγώνων για το Παγκόσμιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Βάδην «Αττάλεια 24» και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου κάτω των 20 χρονών στη Λίμα. Το Παγκόσμιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Βάδην στην Αττάλεια θα διεξαχθεί στις 21 Απριλίου 2024, ενώ το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20 θα διεξαχθεί στη Λίμα του Περού από τις 27 έως τις 31 Αυγούστου 2024. Θα υπάρχουν πρωινό και απογευματινό πρόγραμμα τις πρώτες τέσσερις ημέρες και την τελευταία ημέρα τρίωρο απογευματινό πρόγραμμα με 13 τελικούς.

Επιβεβαιώθηκαν, επίσης, οι ημερομηνίες για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αγώνων Δρόμου στο Σαν Ντιέγο το 2025 (26 με 28 Σεπτεμβρίου) και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου στην Ταλαχασέ το 2026 (10 Ιανουαρίου). Η Παγκόσμια Ομοσπονδία συμβουλεύτηκε αρκετούς αθλητές που θα περίμεναν να αγωνιστούν σε αυτά τα πρωταθλήματα και ήταν συντριπτικά υπέρ της ολοκλήρωσης της σεζόν το συντομότερο δυνατόν μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Τόκιο το 2025.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, ότι οι προκρίσεις για τον πρώτο γύρο των σκυταλοδρομιών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού θα καθοριστούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκυταλοδρομιών, που θα γίνουν στις Μπαχάμες το 2024. Ο αγώνας στις Μπαχάμες θα προκρίνει αυτόματα 14 ομάδες στο Παρίσι, αλλά το Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι οι οκτώ πρώτες χώρες θα έχουν καλύτερη τοποθέτηση στους διαδρόμους, στον πρώτο γύρο των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΤΙΝΤΟΠΙΝΓΚ

Το Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ενέκρινε μία σύσταση από τη Μονάδα Ακεραιότητας Στίβου (AIU) για την ενίσχυση του Κανονισμού 15 των Κανονισμών Αντιντόπινγκ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας – ειδικά όσον αφορά τις ελάχιστες απαιτήσεις δοκιμών για αθλητές από Ομοσπονδίες – Μέλη της Κατηγορίας Α πριν από μεγάλες διοργανώσεις. Το Συμβούλιο ενέκρινε την ενίσχυση του άρθρου 15.5.1 στοιχείο γ ως ακολούθως:

(1) Ότι το πρώτο τεστ εκτός αγώνων από τα τρία απαιτούμενα πραγματοποιείται τουλάχιστον 12 εβδομάδες πριν από τον αγώνα.

(2) Ότι όλες οι απαιτούμενες εξετάσεις για τους σκοπούς του Κανονισμού ολοκληρώνονται ακριβώς πριν από τη δήλωση των τελικών συμμετοχών – κατά την προθεσμία άρνησης των θέσεων ποσόστωσης- και όχι ακριβώς μέχρι την έναρξη του αγώνα.

Η άποψη του συμβουλίου της AIU είναι ότι, η σωστή ισορροπία είναι ότι το ελάχιστο σημείο εκκίνησης για τις δοκιμές σύμφωνα με το άρθρο 15.5.1(γ) είναι 12 εβδομάδες, με το θέμα να ελέγχεται. Ζητήθηκε η γνώμη της Επιτροπής Αθλητών σχετικά με αυτήν την πρόταση και συμμερίστηκε την άποψη του συμβουλίου της AIU.

Print Friendly, PDF & Email
X