Αρχική Ανακοινώσεις Στην Πολωνία η Εθνική Στίβου – Οι ειδικές διατάξεις των Αγωνισμάτων

Στην Πολωνία η Εθνική Στίβου – Οι ειδικές διατάξεις των Αγωνισμάτων

από KOEAS

Στην Πολωνία βρίσκεται από το μεσημέρι της Κυριακής, 18 Ιουνίου 2023, η αποστολή του κυπριακού στίβου, η οποία θα λάβει μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων. Η αποστολή κατέλυσε σε ξενοδοχείο αρκετά έξω από την πόλη Κατοβίτσε, η οποία θα φιλοξενήσει το μεγαλύτερο μέρος των αποστολών των 47 χωρών που θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση. Για κάποιους αθλητές και αθλήτριες αυτή η ησυχία φαντάζει ιδανική για ξεκούραση και ετοιμότητα για τη μεγάλη μάχη της παραμονής στη Β΄ Κατηγορία, η οποία θα αρχίσει την Τρίτη (20/6) και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη (22/6). Όλα τα παιδιά ήταν ευδιάθετα, παρά την ταλαιπωρία που εξυπακούει ένα ταξίδι το οποίο αρχίζει στις 03:00 τα ξημερώματα και ολοκληρώνεται λίγο μετά το μεσημέρι… Είναι ίσως η πρώτη φορά που περιλαμβάνονται τόσα νέα παιδιά, και σε ηλικία και πρωτοεμφανιζόμενα, σε αποστολή ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων, κάτι που απαιτεί και σωστό χειρισμό από τους υπεύθυνους προπονητές, οι οποίοι βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους.

Ο πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ Περικλής Μάρκαρης, ο οποίος είναι και ο αρχηγός της αποστολής στην Πολωνία, μάς δίνει το κλίμα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην Εθνική Ομάδα Στίβου: «Φτάσαμε στην Πολωνία με ένα συγκρατημένο πνεύμα αισιοδοξίας και με πλήρη σύνθεση στην ομάδα μας, ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε τον στόχο μας. Παρά τις σημαντικές απουσίες, η ομάδα μας είναι αρκετά δυνατή και πιστεύω ότι την Τρίτη θα είναι έτοιμη να αρχίσει τον τριήμερο αγώνα τής επάξιας εκπροσώπησης της χώρας μας, με βασικό στόχο να κρατηθεί στη Β΄ Κατηγορία. Πιστεύω ότι αυτός ο στόχος είναι καθόλα εφικτός, βλέποντας και όλα τα παιδιά στην αποστολή να είναι ευδιάθετα και αισιόδοξα ότι θα κάνουν το καλύτερο δυνατόν, αλλά συγκρίνοντας τα δικά τους αποτελέσματα με τις επιδόσεις των άλλων χωρών. Αυτή η διοργάνωση έχει την ιδιαιτερότητα τού ότι αφορά μεν ατομικά αγωνίσματα, όμως όλοι αγωνίζονται για την Ομάδα και το Σύνολο. Άλλωστε, η τελική κατάταξη, ή άνοδος και ο υποβιβασμός κρίνονται από την ομαδική βαθμολογία».

Προσθέτοντας ο κ. Μάρκαρης ανέφερε: «Πριν από δύο χρόνια, φιλοξενήσαμε αυτήν τη διοργάνωση στο Τσίρειο και κερδίσαμε την άνοδό μας από τη Γ΄ στη Β΄ Κατηγορία. Γι’ αυτό θέλουμε να δώσουμε αξία στους κόπους που έκαναν τα παιδιά, αλλά και τη δουλειά που κάναμε ως ΚΟΕΑΣ, επιβεβαιώνοντας πως η Εθνική Στίβου ανήκει στη Β΄ Κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων, εξαργυρώνοντας την παραμονή μας εδώ στην Πολωνία. Μπορεί στην ομάδα να έχουμε σημαντικές απουσίες, αλλά εμείς στεκόμαστε στις παρουσίες, γιατί την ιστορία την γράφουν οι παρόντες και όχι οι απόντες. Κατεβαίνουμε στη διοργάνωση με ό,τι καλύτερο διαθέτουμε αυτήν τη δεδομένη στιγμή και είμαι αισιόδοξος ότι  όλα τα παιδιά θα κάνουν αυτό που πρέπει, για να τιμήσουν πρώτους από όλους τους εαυτούς τους, αλλά και την Ομοσπονδία».

Η φροντίδα του προέδρου της Ομοσπονδίας για την αποστολή ξεκίνησε πολύ νωρίς τα ξημερώματα της Κυριακής (18/6), όταν μία σούστα που κρατά το βάρος του λεωφορείου που μετέφερε την ομάδα από τη Λευκωσία στη Λεμεσό και ακολούθως θα πήγαινε στην Πάφο, εξερράγη (ακούστηκε ένας δυνατός ήχος σαν βόμβα), ευτυχώς όταν το λεωφορείο ήταν σταθμευμένο στο Τσίρειο, με αποτέλεσμα να κάνει άμεσες ενέργειες για να φτάσει σύντομα νέο λεωφορείο, το οποίο μετέφερε με ασφάλεια τα 55 μέλη της κυριακάτικης αποστολής στο αεροδρόμιο Πάφου. Το ταξίδι στη συνέχεια κύλησε ομαλά μέχρι την Πολωνία, με  τη νύστα βέβαια να κυριαρχεί σε όλους.

* Να αναφέρουμε ότι με την αποστολή δεν ταξίδευσαν την Κυριακή, οι Αμίν  Χαντίρι, Ελένα Κουλιτσένκο, Σπύρος Σάββα και Άλεξ Μπίτσι, οι οποίοι αναμένονται στην πόλη Κατοβίτσε τις επόμενες ώρες, από διαφορετικό προορισμό.

* Επίσης, στην ομάδα προστέθηκε ο Πέτρος Κουσής, αθλητής των ημιαποστάσεων.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ

Όπως γνωρίζετε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων ισχύουν διαφορετικοί κανονισμοί σε κάποια αγωνίσματα από ό,τι συμβαίνει επισήμως. Κι αυτό γίνεται περισσότερο για τηλεοπτικούς σκοπούς, για να είναι πιο σύντομα κάποια αγωνίσματα και πιο σύντομο το συνολικό πρόγραμμα της ημέρας. Μέχρι τις προηγούμενες διοργανώσεις στις ρίψεις (σφαιροβολία, δισκοβολία, σφυροβολία, ακοντισμός) και τα οριζόντια άλματα (μήκος, τριπλούν) οι διαγωνιζόμενοι είχαν δικαίωμα για τρεις προσπάθειες και ακολούθως έκαναν τέταρτη προσπάθεια μόνο οι τέσσερεις πρώτοι. Φέτος, εξαιτίας του ότι η δράση σε κάθε κατηγορία θα είναι τριήμερη και υπάρχουν 16 ομάδες σε καθεμιά, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου άλλαξε κάπως τους κανονισμούς. Και έτσι θα κάνουν όλοι οι διαγωνιζόμενοι αθλητές και αθλήτριες από τρεις προσπάθειες στις ρίψεις και στα οριζόντια άλματα και ακολούθως οι οκτώ πρώτοι θα κάνουν τέταρτη και πέμπτη προσπάθεια και τέλος, οι τέσσερις πρώτοι θα επιχειρήσουν και την έκτη προσπάθειά τους.

* Στα κάθετα άλματα (ύψος, επί κοντώ) θα ισχύσουν οι ίδιοι κανονισμοί όπως τις προηγούμενες διοργανώσεις. Δηλαδή, ο κάθε αθλητής / αθλήτρια θα αποκλείεται έπειτα από συνολικά τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες σε οποιοδήποτε ύψος. Εννοείται ότι όταν υπάρξουν τρεις αποτυχημένες προσπάθειες στο ίδιο ύψος θα υπάρξει άμεσα αποκλεισμός. Σε περίπτωση που κάποιος ή κάποια ξεκαθαρίσει στην πρώτη θέση ως νικητής ή νικήτρια, τότε ο συγκεκριμένος κανονισμός παύει να ισχύει και θα ακολουθήσει τον γνωστό κανονισμό των τριών συνεχόμενων αποτυχημένων προσπαθειών στο ίδιο ύψος, μέχρι να ολοκληρώσει τον αγώνα. Για να μην υπάρχει καθυστέρηση στα κάθετα άλματα, οι αθλητές / αθλήτριες θα χωριστούν σε δύο γκρουπ, βάσει των επιδόσεών τους και θα αγωνίζονται ταυτόχρονα. Ανεξάρτητα από ποιο ύψος θα αρχίσουν οι προσπάθειες στα δύο γκρουπ, θα υπάρχει η ίδια αλληλουχία στο ύψος του πήχη.

* Εξαιτίας του ότι σε κάθε κατηγορία θα λάβουν μέρος 16 εθνικές ομάδες, οι δρόμοι από τα 100μ. μέχρι τα 800μ. (και τα εμπόδια), θα γίνονται σε δύο διαφορετικές σειρές και το τελικό αποτέλεσμα θα βγει από τις συνολικές επιδόσεις. Στα 1,500μ., 5.000μ. και 3.000μ. στιπλ θα γίνει μόνο μία σειρά, με τη συμμετοχή όλων των διαγωνιζόμενων.

* Από φέτος υπάρχει μία καινοτομία, με την αφαίρεση των 3.000μ. και των σκυταλοδρομιών 4Χ400μ. σε άνδρες και γυναίκες και την παρουσία της μικτής σκυταλοδρομίας 4Χ400μ. Σε αυτήν η σειρά που θα τρέξουν οι διαγωνιζόμενοι είναι άνδρας – γυναίκα – άνδρας – γυναίκα. Οι σειρές που θα τρέξουν οι εθνικές ομάδες στις σκυταλοδρομίες θα εξαρτάται από τη βαθμολογική κατάταξη μία ώρα πριν από την καθορισμένη έναρξή τους.

Print Friendly, PDF & Email
X