Η Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού, σε συνεργασία με την ΚΟΕΑΣ, διοργανώνουν το Σάββατο 17 Απριλίου 2021, την αθλητική συνάντηση «Τα Λανίτεια», στο πλαίσιο του αγωνιστικού προγραμματισμού της φετινής χρονιάς. Η συγκεκριμένη διοργάνωση τελείτο από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 έως το 1974, στη μνήμη του Νικολάου Κλεάνθους Λανίτη και αναβίωσε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2019. Η ΚΟΕΑΣ επιθυμεί τη διατήρησή της στον ετήσιο αγωνιστικό προγραμματισμό της, για να τιμά έναν από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του κυπριακού στίβου, με ανεκτίμητη προσφορά στα δύσκολα χρόνια του κυπριακού Ελληνισμού υπό αγγλική κατοχή.
Πριν από την έναρξη των αγώνων θα απευθύνουν σύντομο χαιρετισμό ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού Ντίνος Έλληνας και ο πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ Περικλής Μάρκαρης. Θα ακολουθήσει το κυρίως αγωνιστικό μέρος, στο Λανίτειο Στάδιο Λεμεσού, το οποίο περιλαμβάνει περιορισμένο αριθμό αγωνισμάτων ανδρών και γυναικών. Συγκεκριμένα, τα αγωνίσματα που θα διεξαχθούν, σε άνδρες και γυναίκες, είναι: 100μ., 400μ., 800μ., 400μ. με εμπόδια, μήκος, ύψος και επί κοντώ. Το επίσημο πρόγραμμα των αγώνων θα αρχίσει στις 16:00.
Αυτός είναι ο Νικόλαος Κλ. Λανίτης
Ο Νικόλαος Κλεάνθους Λανίτης γεννήθηκε το 1872 στη Λεμεσό και ήταν από τους συνιδρυτές του Γυμναστικού Συλλόγου τα «Ολύμπια» (ΓΣΟ) το 1892, ενώ διετέλεσε και αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ. Δικηγόρος στο επάγγελμα πρόσφερε πάρα πολλά στη διατήρηση του Ελληνισμού στην Κύπρο και ήταν από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας που γινόταν τότε για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Διετέλεσε βουλευτής σε τέσσερις θητείες και πολέμησε ως εθελοντής στον ελληνικό στρατό κατά τη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων (1912). Επίσης, ήταν μέλος της Πρεσβείας του κυπριακού Ελληνισμού στο Λονδίνο.
Ο Νικόλαος Κλεάνθους Λανίτης ήταν παρών στην υπογραφή της συνθήκης των Σεβρών στην Ελβετία, ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπίας που είχε μαζί του ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Το 1932 εξορίστηκε από τους Βρετανούς αποικιοκράτες στην Ελλάδα, έως το 1946, όταν και του δόθηκε αμνηστία. Η δράση του ήταν τεράστια και σε εθνικό και σε αθλητικό επίπεδο, όπως και το συγγραφικό του έργο. Ο Νικόλαος Κλ. Λανίτης ήταν ένας από τους πολλούς παράγοντες που εργάστηκαν για την προετοιμασία και επιτυχή διεξαγωγή του ενωτικού δημοψηφίσματος τον Ιανουάριο του 1950. Αποτέλεσε μέλος, για τρίτη φορά, της εθνικής πρεσβείας. Η πρεσβεία αυτή, υπό τον τότε μητροπολίτη Κυρηνείας Κυπριανό, επισκέφθηκε την Ελλάδα, την Αγγλία και την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με αποστολή να καταθέσει στις δυο πρωτεύουσες και στα Ηνωμένα Έθνη τους τόμους του ενωτικού δημοψηφίσματος. Κατά την περίοδο αυτή, ο Νικόλαος Κλ. Λανίτης ήταν και μέλος του εθναρχικού συμβουλίου. Απεβίωσε στις 4 Σεπτεμβρίου 1958 στην Αθήνα και η κηδεία του τελέστηκε με δημόσια δαπάνη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Είναι ο πατέρας της Δομνίτσας Λανίτου, της σπουδαιότερης Κύπριας αθλήτριας στον 20ό αιώνα.
Προς τιμήν αυτού του «φλογερού αγωνιστική και πολιτευτή», όπως τον χαρακτηρίζουν οι ιστορικοί, η Σχολική Εφορεία Λεμεσού αποφάσισε τη δημιουργία αγώνων στίβου μετά τον θάνατό του, ονομάζοντάς τα «Τα Λανίτεια», τα οποία όμως διακόπηκαν μετά την τουρκική εισβολή το 1974. Από το 2019 η ΚΟΕΑΣ αποφάσισε να επαναφέρει αυτή τη διοργάνωση, σε συνεργασία με την Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού, για να συνεχίσει να τιμά αυτόν τον σπουδαίο ευεργέτη του κυπριακού στίβου.
* Να σημειώσουμε ότι στο στάδιο θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και οι ειδικοί κανονισμοί του ΚΟΑ, για τη διεξαγωγή αγώνων εν μέσω πανδημίας. Έξω από το στάδιο θα υπάρχει συνεργείο για έλεγχο αντιγόνων του κορονοϊού (rapid test), στο οποίο θα πρέπει να υποβληθούν όλοι όσοι θα εισέλθουν στις εγκαταστάσεις του Λανίτειου Σταδίου. Εντός αγωνιστικού χώρου επιτρέπεται η παρουσία μόνο 50 ατόμων ταυτόχρονα.