Αρχική Ανακοινώσεις Τιμήθηκαν από τον ΔΗ.ΣΥ. οι Κύπριοι αθλητές που αγωνίστηκαν με την Εθνική Ελλάδας

Τιμήθηκαν από τον ΔΗ.ΣΥ. οι Κύπριοι αθλητές που αγωνίστηκαν με την Εθνική Ελλάδας

από KOEAS

Συγκίνηση και ανατριχίλα αισθάνθηκαν οι παρευρισκόμενοι στο «Lemon Park» της Λευκωσίας, το απόγευμα της Τρίτης, 6 Οκτωβρίου 2020, στη διάρκεια της εκδήλωσης του Δημοκρατικού Συναγερμού, για τη βράβευση των αθλητών που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στην Εθνική Ελλάδας, από το 1896 έως το 1983. Η παρουσία θρύλων του κυπριακού αθλητισμού, σε μια ξεχωριστή συνεύρεσή τους στην ιστορία, οι μνήμες που αναμοχλεύθηκαν στο μυαλό του καθενός από το παρελθόν της δόξας, οι στιγμές που ξαναζωντάνεψαν μπροστά τους, αγωνιζόμενοι με το ελληνικό εθνόσημο στη φανέλα, σηματοδότησαν μία αξέχαστη βραδιά.

Η Γραμματεία Αθλητισμού του ΔΗ.ΣΥ., στην παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού της Ελλάδας, Ελευθέριου Αυγενάκη, παρέδωσε μετάλλιο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν με την Εθνική Ελλάδας σε διάφορα αθλήματα, από το 1896 μέχρι το 1983. Επίσης, τους δόθηκε το ειδικό λεύκωμα, το οποίο συνέγραψε ο Πέτρος Χατζηχριστοδούλου, με τίτλο: «Αθλητισμός: Γράφοντας Ιστορία με την Ελληνική Σημαία – Κύπριοι αθλητές που διέπρεψαν με τις Εθνικές Ομάδες της Ελλάδας», στο οποίο υπάρχει βιογραφικό για κάθε αθλητή. Στην εκδήλωση, προβλήθηκε συγκινησιακό φιλμάκι, που καταγράφει τους πανάρχαιους αθλητικούς δεσμούς Ελλάδας – Κύπρου, το οποίο ετοίμασε ο Γιώργος Μελετίου, ο οποίος παρουσίασε και την όλη εκδήλωση.

Η βραδιά άρχισε με το καλωσόρισμα του Γραμματέα Αθλητισμού του ΔΗ.ΣΥ. Κώστα Παπακώστα και εν συνεχεία απηύθυναν χαιρετισμούς, ο πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Κύπρου Δημήτρης Αλετράρης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού της Ελλάδας Ελευθέριος Αυγενάκης και ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου. Εκ μέρους των αθλητών μίλησε ο Γιώργος Μικελλίδης.

Σημαντική ήταν η ομιλία του επίτιμου προέδρου της ΚΟΕΑΣ, Αντώνη Δράκου, με ιστορική αναδρομή των δεσμών του ελλαδικού και του κυπριακού αθλητισμού μέχρι το 1983, επισημαίνοντας ότι, μπορεί να χωρίσαμε αγωνιστικά, αλλά σε κάθε νίκη Κύπριου αθλητή διεθνώς, ακούμε τον ίδιο Εθνικό Ύμνο. Αυτό που τονίστηκε έντονα στην εκδήλωση είναι οι πανάρχαιοι δεσμοί Ελλάδας – Κύπρου και η τεράστια συμβολή του αθλητισμού στη διατήρηση της ελληνικότητας του νησιού. Παρόντες στην εκδήλωση, πέραν των προαναφερθέντων ήταν ο αναπληρωτής πρόεδρος Χάρης Γεωργιάδης και βουλευτές του κόμματος, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Θεοχάρης Λαλάκος, ο σύμβουλος του προέδρου της Δημοκρατίας επί αθλητικών θεμάτων Φοίβος Ζαχαριάδης, ο πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο πρόεδρος της ΚΟΕ και τιμώμενος αθλητής Ντίνος Μιχαηλίδης, και άλλοι επίσημοι.

Συνολικά, η Γραμματεία Αθλητισμού του ΔΗ.ΣΥ. τίμησε 111 αθλητές από 9 διαφορετικά αθλήματα, με τον στίβο να έχει την πρωτιά, αφού 89 από τους αθλητές που αγωνίστηκαν με την Εθνική Ελλάδας προέρχονταν από τον κλασικό αθλητισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, ο νεαρότερος αθλητής του στίβου που τιμήθηκε ήταν ο Άγγελος Αγγελίδης, στα 57 του χρόνια και ο γηραιότερος ο Ανδρέας Χατζηβασιλείου στα 89.

Print Friendly, PDF & Email
X