Αρχική Ανακοινώσεις Τιμήθηκαν από τον ΥΠΠΑΝ προσωπικότητες του στίβου

Τιμήθηκαν από τον ΥΠΠΑΝ προσωπικότητες του στίβου

από KOEAS

Τριάντα προσωπικότητες του κυπριακού αθλητισμού, που κατέγραψαν αξιοσημείωτες αθλητικές επιτυχίες ως αθλητές και εξίσου αξιόλογη κοινωνική προσφορά, ως υπηρέτες του αθλητισμού στη μετέπειτα καριέρα τους, τίμησε χθες (28 Νοεμβρίου 2019) σε μια σεμνή τελετή το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ). 

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο στη Λευκωσία, στην παρουσία του υπουργού Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη, εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής ΚΟΕ, καθώς και προέδρων και εκπροσώπων των αθλητικών ομοσπονδιών.

Σε χαιρετισμό του, ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Κώστας Χαμπιαούρης, είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας, αναγνωρίζοντας την παιδαγωγική αξία των θετικών προτύπων, βραβεύει προσωπικότητες του αθλητισμού με αξιόλογη κοινωνική προσφορά, η οποία δύναται να λειτουργήσει ως σωστική διέξοδος και ασφαλές εχέγγυο έναντι της απομάκρυνσης των νέων μας από τις αρχές και τις αξίες μιας ανθρώπινης κοινωνίας. Όπως είπε, επίσης, ο αθλητισμός συνιστά ένα σύστημα αγωγής και παιδείας με γερά θεμέλια τις αρχές και τις αξίες που κληρονόμησε η ανθρωπότητα από την Αρχαία Ολυμπία.

Από την πλευρά της, η κ. Κάλλη Χατζηιωσήφ, Σύμβουλος του Υπουργού για θέματα Αθλητισμού, ξεκίνησε τον χαιρετισμό της με τη φράση του Μένανδρου (342-292 π.Χ.) «ως χαρίεν άνθρωπος, όταν άνθρωπος η», που σημαίνει «πόσο χαριτωμένος είναι ο άνθρωπος, αν είναι άνθρωπος».  Εξήγησε πως «ο Αθλητισμός οδηγεί στην ολοκλήρωση του ανθρώπου, στην τελειότητα του και στην αυτοολοκλήρωσή του. Οι σημερινοί τιμώμενοι είναι άνθρωποι που έφτασαν στην ολοκλήρωση τους μέσα από την πορεία τους στον αθλητισμό». 

Σε σύνολο 30 τιμηθέντων, ο στίβος είχε την τιμητική του, με άτομα:

ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας, πρώην διοικητικό στέλεχος του ΚΟΑ, προπονητής, καθηγητής ΦΑ. Βαλκανιονίκης, Πανελληνιονίκης, Παγκυπριονίκης στο ύψος, Παγκυπριονίκης στα σύνθετα αγωνίσματα. Ρέκορντμαν Κύπρου στο ύψος.

ΧΑΡΗΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Φυσιοθεραπευτής επιστήμονας, διακεκριμένος ιδιαιτέρως στον τομέα του. Ήταν μέλος του Δ.Σ. του ΚΟΑ. Πρωταθλητής στους δρόμους ταχύτητας (100μ., 200μ. και σκυταλοδρομίες), Μεσογειονίκης, Βαλκανιονίκης, Πανελληνιονίκης και Παγκυπριονίκης. Ρέκορντμαν Κύπρου και Ελλάδας.

ΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: Νυν Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής. Υπήρξε στέλεχος της ΤΕΣΚ, καθηγητής ΦΑ, προπονητής στίβου και καλαθόσφαιρας, διευθυντής της ΚΟΕ, υπεύθυνος του ΕΣΥΑΑ. Τιμήθηκε για την προσφορά του με το ανώτατο βραβείο της ΕΑΚ, το Αριστείον. Βαλκανιονίκης, Πανελληνιονίκης και Παγκυπριονίκης στα 800, 400 και 4Χ400 μέτρα. Ρέκορντμαν στα 800 μέτρα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΚΕΛΛΙΔΗΣ: Υπηρέτησε ως καθηγητής ΦΑ. Προπονητής. Υποψήφιος δήμαρχος Λεμεσού, με πολυδιάστατη κοινωνική προσφορά. Πρωταθλητής ταχυτήτων (100μ.-200μ.-σκυταλοδρομίες), μήκους και δεκάθλου. Βαλκανιονίκης, Πανελληνιονίκης, Παγκυπριονίκης. Ρέκορντμαν στα 200μ. και στο μήκος. 

ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΣΣΙΑΝΙΔΗΣ: Γιατρός καρδιολόγος. Πρωταθλητής στις μεγάλες αποστάσεις (5.000μ.-10.000μ.-Μαραθώνιος-Δρόμοι επί ανωμάλου εδάφους). Βαλκανιονίκης, Πανελληνιονίκης και Παγκυπριονίκης. Ρέκορντμαν 10.000μ. και Μαραθωνίου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΥ: Υπηρετεί στο Διπλωματικό Σώμα, νυν Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Ινδία. Πρωταθλητής στα 800μ. και 4Χ400μ. Βαλκανιονίκης Νέων, Πανελληνιονίκης και Παγκυπριονίκης στα 800 μέτρα. Ρέκορντμαν στα 800 μέτρα.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΑΛΛΙΔΗΣ: Γενικός Διευθυντής της ΚΟΕΑΣ, πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας. Πρωταθλητής στους δρόμους ταχύτητας. Παγκοσμιονίκης στους Σχολικούς Αγώνες στα 200 μέτρα. Βαλκανιονίκης Νέων, Πανελληνιονίκης και Παγκυπριονίκης στα 200μ., 100μ. και σκυταλοδρομίες.

ΑΘΗΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ-ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Μέλος της Ε.Ε.Υ. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε βουλευτής και δημοτικός σύμβουλος Λεμεσού (2004-2016 και 1996-2004), μέλος του Συμβουλίου Παιδείας. Πρωταθλήτρια στο πένταθλον, το ύψος και τα εμπόδια. Πανελληνιονίκις και Παγκυπριονίκις. Ρέκορντγουμαν Ελλάδας και Κύπρου στο ύψος, αναδείχθηκε δύο φορές καλύτερη αθλήτρια χρονιάς.

Τιμήθηκαν επίσης προσωπικότητες που υπήρξαν αθλητές στίβου, αλλά έχουν προσφορά και σε άλλα αθλήματα και τομείς, όπως οι Κώστας Χατζηανδρέου (Παγκυπριονίκης και Πανελληνιονίκης στο τριπλούν), Ανδρέας Στυλιανού (Πανελληνιονίκης Νέων στο ύψος, Παγκυπριονίκης στο ύψος και στο μήκος, ρέκορντμαν Κύπρου), Κώστας Παπακώστας (Πανελληνιονίκης και Παγκυπριονίκης στη Δισκοβολία, Σφαιροβολία και Ελληνική Δισκοβολία), Νίκος Μεγάλεμος (Βαλκανιονίκης, Πανελληνιονίκης, Παγκυπριονίκης στα 400 μέτρα), Γλαύκος Καριόλου (Παγκυπριονίκης σε Μαθητικούς και Εφηβικούς αγώνες στο μήκος).

Print Friendly, PDF & Email
X