Αρχική Ανακοινώσεις Την Παρασκευή (19/4) τα «Λανίτεια» και το Φοιτητικό Πρωτάθλημα

Την Παρασκευή (19/4) τα «Λανίτεια» και το Φοιτητικό Πρωτάθλημα

από KOEAS

Μία ιστορική διοργάνωση αναβιώνει και φέτος στη Λεμεσό και στο Λανίτειο Αθλητικό Κέντρο, καθώς την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 θα διεξαχθούν για μία ακόμα χρονιά «Τα Λανίτεια», προς τιμήν του εκ των ιδρυτών του ΓΣΟ Νικόλαου Κλεάνθους Λανίτη. Ταυτόχρονα με την παραδοσιακή αυτή διοργάνωση, θα πραγμτοποιηθεί και το Φοιτητικό Πρωτάθλημα Στίβου με τη συμμετοχή Κύπριων και ξένων αθλητών / αθλητριών, οι οποίοι σπουδάζουν στα κυπριακά Πανεπιστήμια. Τα «Λανίτεια» διεξάγονταν από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 μέχρι το 1974, διακόπηκαν μετά την τουρκική εισβολή και αναβίωσαν ξανά το 2019, με συνεργασία της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού και της ΚΟΕΑΣ.

Στα μέσα Απριλίου οι αθλητές και οι αθλήτριές μας βρίσκονται ακόμα σε περίοδο προετοιμασίας και σιγά – σιγά θα προσπαθούν να βρουν τον ρυθμό τους, ενόψει των καλοκαιρινών πιο σημαντικών διοργανώσεων. Γι’ αυτό και τα «Λανίτεια» θεωρούνται ως μία διοργάνωση για τους προπονητές, οι οποίοι θα διαπιστώσουν σε ποια κατάσταση και σε ποιο βαθμό ετοιμότητας βρίσκονται οι αθλητές και αθλήτριές τους και θα προσαρμόσουν αναλόγως τις επόμενες προπονήσεις. Να θυμίσουμε ότι το Λανίτειο Αθλητικό Κέντρο διαθέτει μόνο έξι διαδρόμους, γι’ αυτό και σε κάποια δρομικά αγωνίσματα των οποίων οι συμμετοχές ξεπερνούν τις έξι, θα πραγματοποιηθούν σειρές και η τελική κατάταξη θα καταρτίζεται αναλόγως των αποτελεσμάτων όλων των σειρών. Όλα τα αγωνίσματα θα διεξαχθούν με τους Κανονισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου κι επειδή η διοργάνωση είναι δηλωμένη από την ΚΟΕΑΣ στο παγκόσμιο καλεντάρι, όλα τα αποτελέσματα αναγνωρίζονται διεθνώς.

* Την απευθείας καταγραφή των αποτελεσμάτων μπορείτε να την παρακολουθείτε από τη σελίδα της ΚΟΕΑΣ https://cyprus.opentrack.run/en-gb/x/2024/CYP/laniteia/

ΤΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

15:30    Τελετή Έναρξης

15:45    400μ. εμπόδια Γυναικών

15:45    Μήκος Γυναικών

15:45    Ύψος Ανδρών

15:45    Επί Κοντώ Ανδρών

15:45    Ακοντισμός Ανδρών

16:00    1.500μ. Ανδρών

16:15    3.000μ. Γυναικών

16:35    400μ. Γυναικών

16:55    400μ. Ανδρών

17:00    Δισκοβολία Ανδρών

17:15    110μ. εμπόδια Εφήβων

17:15    Ύψος Γυναικών

17:25    Μήκος Ανδρών

17:30    Σφαιροβολία Ανδρών

17:45    100μ. Γυναικών

18:00    Δισκοβολία Γυναικών

18:15    100μ. Ανδρών

Ο Νικόλαος Κλ. Λανίτης

Ο Νικόλαος Κλεάνθους Λανίτης γεννήθηκε το 1872 στη Λεμεσό και ήταν από τους συνιδρυτές του Γυμναστικού Συλλόγου τα «Ολύμπια» (ΓΣΟ) το 1892, ενώ διετέλεσε και αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ. Δικηγόρος στο επάγγελμα πρόσφερε πάρα πολλά στη διατήρηση του Ελληνισμού στην Κύπρο και ήταν από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας που γινόταν τότε για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Διετέλεσε βουλευτής σε τέσσερις θητείες και πολέμησε ως εθελοντής στον ελληνικό στρατό κατά τη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων (1912). Επίσης, ήταν μέλος της Πρεσβείας του κυπριακού Ελληνισμού στο Λονδίνο.

Ο Νικόλαος Κλεάνθους Λανίτης ήταν παρών στην υπογραφή της συνθήκης των Σεβρών στην Ελβετία, ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπίας που είχε μαζί του ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Το 1932 εξορίστηκε από τους Βρετανούς αποικιοκράτες στην Ελλάδα, έως το 1946, όταν και του δόθηκε αμνηστία. Η δράση του ήταν τεράστια και σε εθνικό και σε αθλητικό επίπεδο, όπως και το συγγραφικό του έργο. Ο Νικόλαος Κλ. Λανίτης ήταν ένας από τους πολλούς παράγοντες που εργάστηκαν για την προετοιμασία και επιτυχή διεξαγωγή του ενωτικού δημοψηφίσματος τον Ιανουάριο του 1950. Αποτέλεσε μέλος, για τρίτη φορά, της εθνικής πρεσβείας. Η πρεσβεία αυτή, υπό τον τότε μητροπολίτη Κυρηνείας Κυπριανό, επισκέφθηκε την Ελλάδα, την Αγγλία και την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με αποστολή να καταθέσει στις δυο πρωτεύουσες και στα Ηνωμένα Έθνη τους τόμους του ενωτικού δημοψηφίσματος. Κατά την περίοδο αυτή, ο Νικόλαος Κλ. Λανίτης ήταν και μέλος του εθναρχικού συμβουλίου. Απεβίωσε στις 4 Σεπτεμβρίου 1958 στην Αθήνα και η κηδεία του τελέστηκε με δημόσια δαπάνη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Είναι ο πατέρας της Δομνίτσας Λανίτου, της σπουδαιότερης Κύπριας αθλήτριας στον 20ό αιώνα.

Print Friendly, PDF & Email
X