Αρχική Ανακοινώσεις Το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα τού Ντόμπρομιρ Καραμαρίνοφ

Το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα τού Ντόμπρομιρ Καραμαρίνοφ

από KOEAS

Στο Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου Ντόμπρομιρ Καραμαρίνοφ, έκανε την ανασκόπησή του για το 2023, ενώ έθεσε και τους στόχους του 2024, αναφέροντας τα ακόλουθα:

«Κοιτάζοντας πίσω στο 2023, μπορώ να πω ότι ήταν μια εξαιρετικά επιτυχημένη χρονιά από πολλές απόψεις. Εστιάζοντας στους δικούς μας αγώνες, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία πραγματοποίησε μια σειρά από διοργανώσεις, στις οποίες περιλαμβάνονταν και οι ακόλουθες:

– Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, Κωνσταντινούπολη

– Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ρίψεων, Λεϊρία

– Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων Βάδην, Ποντεμπράντι

– Ευρωπαϊκό Κύπελλο 10.000μ., Πασέ

– Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων, Σιλέσια

– Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23, Έσπο

– Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20, Ιεροσόλυμα

– Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανώμαλου Δρόμου, Βρυξέλλες

Έχουν περάσει μόνο λίγες εβδομάδες από την τελευταία από αυτές και θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τις Τοπικές Οργανωτικές Επιτροπές αυτής και όλων των άλλων διοργανώσεων που έχω αναφέρει, για την εξαιρετική οργάνωση και τη δέσμευσή τους να παρέχουν πλατφόρμες στις οποίες οι Ευρωπαίοι αθλητές μπορούν να διαπρέψουν και να προσπαθούν να επιτύχουν τους προσωπικούς τους στόχους, οι οποίοι, με τη σειρά τους, συνεχίζουν να κρατούν το άθλημά μας στο επίκεντρο της προσοχής όλων των φιλάθλων.

Το Ευρωπαϊκό Κλειστού στην Κωνσταντινούπολη, φυσικά, διεξήχθη στη σκιά του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία, που αναπόφευκτα σκίασε την αγωνιστική δράση, αλλά οι διοργανωτές, οι αθλητές και το κοινό ανταποκρίθηκαν θαυμάσια σε αυτή την τραγωδία, με πάρα πολλούς τρόπους. Στα άλλα μας πρωταθλήματα, είχαμε μια πληθώρα με εξαιρετικές επιδόσεις και μια μυριάδα ρεκόρ, αλλά ένα συγκεκριμένα ξεχώρισε για μένα: Το παγκόσμιο ρεκόρ στα 35 χιλιόμετρα βάδην της Μαρία Πέρεθ, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων Βάδην.

Θα ήθελα, επίσης, να αναφέρω την καινοτομία να έχουμε και τις τρεις Κατηγορίες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων για έξι συνεχόμενες ημέρες στον ίδιο χώρο, στη Σιλέσια, ως μέρος των Ευρωπαϊκών Αγώνων, κάτι που βοήθησε στην εδραίωση της θέσης του αθλήματός μας στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Οικογένεια και μας έδωσε μια ενισχυμένη προβολή, όχι μόνο σε ολόκληρη την ήπειρό μας αλλά σε όλο τον κόσμο. Λιγότερο δημοφιλές στους λάτρεις του στίβου, αλλά πολύ καθοριστικής σημασίας για την ευημερία του αθλήματός μας στην Ευρώπη, ήταν το πολύ παραγωγικό Κογκρέσο και Συνέδριο του 2023.

Σε προσωπικό επίπεδο, θα ήθελα να πω πόσο ταπεινός είμαι που οι Ομοσπονδίες – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας με εμπιστεύτηκαν και με επανεξέλεξαν πρόεδρο τον Απρίλιο και θα κάνω ό,τι μπορώ για να υπηρετήσω και να υποστηρίξω κάθε Ομοσπονδία – Μέλος, μεγάλη ή μικρή. Τέλος, αν και υπάρχουν πολλά περισσότερα που θα μπορούσα να πω, αλλά ο χώρος απαιτεί να είμαι σύντομος, θα ήθελα να συγχαρώ τους Ευρωπαίους αθλητές της χρονιάς Γιάκομπ Ινγκεμπρίγκτσεν και Φέμκε Μπολ, οι οποίοι βραβεύτηκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ και οι δύο έκαναν ευρωπαϊκά ρεκόρ και κέρδισαν παγκόσμιους τίτλους τους τελευταίους 12 μήνες.

Τώρα, προσβλέπω στο 2024 και θα μιλήσω για το τι επιφυλάσσουν οι επόμενοι 12 μήνες. Φυσικά, η σημαντικότερη διοργάνωση στο καλεντάρι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας θα πραγματοποιηθεί σε ένα εξαήμερο το καλοκαίρι, όταν η Ρώμη θα φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου Ανδρών / Γυναικών, από τις 7 έως τις 12 Ιουνίου. Προσωπικά, μου αρέσει να βρίσκομαι στην ιταλική πρωτεύουσα και να παρακολουθώ στίβο εκεί. Η πόλη είναι γεμάτη ιστορία και αυτό επεκτείνεται και στο άθλημά μας, καθώς το στάδιο «Ολίμπικο» ήταν το επίκεντρο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1960 και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου του 1974, και θα μας καλωσορίσει ξανά 50 χρόνια μετά το τελευταίο γεγονός. Οι προετοιμασίες έχουν προχωρήσει αρκετά, για ένα πρωτάθλημα που πιστεύω ότι θα είναι εξαιρετικό και είμαι σίγουρος ότι θα δούμε ένα υπέροχο θέαμα από τα κορυφαία αστέρια του στίβου της Ευρώπης, καθώς το ταξίδι τους στον δρόμο προς τη Ρώμη ολοκληρώνεται και αρχίζουν το μονοπάτι για το Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα γίνουν μόλις δύο μήνες αργότερα.

Πριν από δώδεκα μήνες, έγραψα: «Πιστεύω ότι το 2023 θα δούμε πολλές από τις αναπτυξιακές μας πρωτοβουλίες να έχουν ακόμη πιο απτά αποτελέσματα», κι ενώ δεν είχα μια κρυστάλλινη μπάλα, πιστεύω ότι αυτό έχει ουσιαστικά γίνει πραγματικότητα και θα γίνει ακόμη περισσότερο εμφανές το επόμενο έτος. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στη βιωσιμότητα των διοργανώσεων και οι στόχοι που έχουμε θέσει για το «Roma 2024» και όλες τις άλλες διοργανώσεις μας, ανεβάζουν τον πήχη σε αυτόν τον τομέα.

Σε συνδυασμό με αυτό, διασφαλίζουμε ότι οι διοργανώσεις μας γίνονται ένας ασφαλής χώρος για όλους. Η κατάχρηση και ο εκφοβισμός, με οποιαδήποτε μορφή και με όποιο τρόπο κατευθύνεται, δεν έχει θέση στον στίβο. Συνεπώς, είμαι πολύ περήφανος για το γεγονός ότι, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, 45 Ομοσπονδίες – Μέλη έχουν αναπτύξει Πολιτικές Διασφάλισης. Θα παρακολουθούμε την εφαρμογή και την υλοποίηση αυτών των πολιτικών, αλλά πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία μπορεί να είναι περήφανη που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας.

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, και με την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, παρουσίασα τον Στρατηγικό Οδικό Χάρτη μου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, όπου η εστίαση θα είναι σε τρεις πυλώνες: Ανταγωνισμός, Ψηφιοποίηση και Καινοτομία, και Κοινότητα. Σήμερα, είναι η πρώτη μέρα αυτού του Οδικού Χάρτη και στο Μήνυμά μου για την Πρωτοχρονιά του 2025, ελπίζω να πω πολλά πράγματα για όσα πετύχαμε κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Όπως πάντα, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους υπαλλήλους και τους εθελοντές σε τόσες πολλές τοπικές και εθνικές διοργανώσεις, οι περισσότεροι από τους οποίους δίνουν τον χρόνο τους ελεύθερα και χωρίς ιδιαίτερη ατομική αναγνώριση. Επιπλέον, θα ήθελα να αναγνωρίσω τους εμπορικούς μας εταίρους που υποστηρίζουν οικονομικά την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και μας επιτρέπουν να κάνουμε τεράστια δουλειά, για να διασφαλίσουμε ότι ο στίβος θα συνεχίσει να είναι ένα τόσο φανταστικό άθλημα, στο οποίο πρέπει να συμμετέχουμε.

Εύχομαι σε όλους σας ένα υγιές, ευχάριστο και επιτυχημένο 2024. Καλή χρονιά».

Dobromir Karamarinov

European Athletics President

Print Friendly, PDF & Email
X