Η πρώτη φετινή διοργάνωση ανοικτού στίβου στη Λεμεσό, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 8 Απριλίου 2023. Στο Λανίτειο Στάδιο της πόλης θα διεξαχθεί για άλλη μία χρονιά η συνάντηση «Τα Λανίτεια», προς τιμή του εκ των ιδρυτών του ΓΣΟ Νικόλαου Κλεάνθους Λανίτη, ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί και το Φοιτητικό Πρωτάθλημα Στίβου, με τη συμμετοχή Κύπριων και ξένων αθλητών. Τα «Λανίτεια» διεξάγονταν από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 μέχρι το 1974, διακόπηκαν μετά την τουρκική εισβολή και αναβίωσαν ξανά το 2019, με συνεργασία της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού και της ΚΟΕΑΣ.
Στη φετινή διοργάνωση θα διεξαχθούν 16 αγωνίσματα, στα οποία αναμένεται κάποιοι αθλητές και αθλήτριές μας να προσπαθήσουν να ανεβάσουν ρυθμούς, καθώς σιγά – σιγά θα μπουν στην αγωνιστική περίοδο. Βέβαια, αρχές Απριλίου, σε μια χρονιά η οποία θα κλείσει για τους περισσότερους με τα Παγκύπρια Πρωταθλήματα Ανδρών / Γυναικών στο τέλος Ιουλίου, δεν αναμένονται σπουδαίες επιδόσεις και αυτή η διοργάνωση, όπως οι Αγώνες 25ης Μαρτίου, θεωρείται περισσότερο ως προπονητικού χαρακτήρα. Να σημειώσουμε ότι το «Λανίτειο Στάδιο» διαθέτει μόνο έξι διαδρόμους, γι’ αυτό στα δρομικά αγωνίσματα, όπου οι συμμετοχές είναι περισσότερες από έξι, θα διεξάγονται σειρές και η κατάταξη θα καταρτίζεται αναλόγως των αποτελεσμάτων όλων των σειρών. Στις ρίψεις και τα οριζόντια άλματα, όπου οι συμμετοχές ξεπερνούν τις οκτώ, με το τέλος της τρίτης προσπάθειας θα συνεχίζουν για τις επόμενες τρεις οι πρώτοι οκτώ (8) της κατάταξης.
ΤΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
15:45 Τελετή Έναρξης
16:00 Ύψος Γυναικών
16:00 Επί Κοντώ Ανδρών
16:00 Μήκος Ανδρών
16:00 Σφαιροβολία Ανδρών
16:00 Δισκοβολία Γυναικών
16:00 400μ. εμπόδια Γυναικών
16:20 400μ. εμπόδια Ανδρών
16:40 800μ. Γυναικών
16:55 800μ. Ανδρών
17:10 400μ. Γυναικών
17:30 400μ. Ανδρών
17:30 Τριπλούν Γυναικών
17:30 Σφαιροβολία Γυναικών
17:30 Ακοντισμός Ανδρών
17:45 100μ. Γυναικών
18:10 100μ. Ανδρών
Ο Νικόλαος Κλ. Λανίτης
Ο Νικόλαος Κλεάνθους Λανίτης γεννήθηκε το 1872 στη Λεμεσό και ήταν από τους συνιδρυτές του Γυμναστικού Συλλόγου τα «Ολύμπια» (ΓΣΟ) το 1892, ενώ διετέλεσε και αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ. Δικηγόρος στο επάγγελμα πρόσφερε πάρα πολλά στη διατήρηση του Ελληνισμού στην Κύπρο και ήταν από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας που γινόταν τότε για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Διετέλεσε βουλευτής σε τέσσερις θητείες και πολέμησε ως εθελοντής στον ελληνικό στρατό κατά τη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων (1912). Επίσης, ήταν μέλος της Πρεσβείας του κυπριακού Ελληνισμού στο Λονδίνο.
Ο Νικόλαος Κλεάνθους Λανίτης ήταν παρών στην υπογραφή της συνθήκης των Σεβρών στην Ελβετία, ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπίας που είχε μαζί του ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Το 1932 εξορίστηκε από τους Βρετανούς αποικιοκράτες στην Ελλάδα, έως το 1946, όταν και του δόθηκε αμνηστία. Η δράση του ήταν τεράστια και σε εθνικό και σε αθλητικό επίπεδο, όπως και το συγγραφικό του έργο. Ο Νικόλαος Κλ. Λανίτης ήταν ένας από τους πολλούς παράγοντες που εργάστηκαν για την προετοιμασία και επιτυχή διεξαγωγή του ενωτικού δημοψηφίσματος τον Ιανουάριο του 1950. Αποτέλεσε μέλος, για τρίτη φορά, της εθνικής πρεσβείας. Η πρεσβεία αυτή, υπό τον τότε μητροπολίτη Κυρηνείας Κυπριανό, επισκέφθηκε την Ελλάδα, την Αγγλία και την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με αποστολή να καταθέσει στις δυο πρωτεύουσες και στα Ηνωμένα Έθνη τους τόμους του ενωτικού δημοψηφίσματος. Κατά την περίοδο αυτή, ο Νικόλαος Κλ. Λανίτης ήταν και μέλος του εθναρχικού συμβουλίου. Απεβίωσε στις 4 Σεπτεμβρίου 1958 στην Αθήνα και η κηδεία του τελέστηκε με δημόσια δαπάνη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Είναι ο πατέρας της Δομνίτσας Λανίτου, της σπουδαιότερης Κύπριας αθλήτριας στον 20ό αιώνα.