Αρχική Ανακοινώσεις Το συνέδριο γενικών διευθυντών στίβου στην Αθήνα

Το συνέδριο γενικών διευθυντών στίβου στην Αθήνα

από KOEAS

Στην Αθήνα βρίσκονται οι γενικοί διευθυντές των εθνικών ομοσπονδιών στίβου, συμμετέχοντας στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Την ΚΟΕΑΣ εκπροσωπεί ο γενικός διευθυντής Αντώνης Γεωργαλλιδης, ο οποίος παρευρίσκεται στις σημαντικές συναντήσεις και συζητήσεις, που αφορούν το παρόν και το μέλλον του κλασικού αθλητισμού. Πιο κάτω σάς παρουσιάζουμε το κείμενο που φιλοξένησε στην ιστοσελίδα του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ) για το τι έγινε στη διάρκεια της πρώτης ημέρας, την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024.

Με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν το μελλοντικό αγωνιστικό, ψηφιακό και κοινωνικό πλαίσιο του κλασικού αθλητισμού κύλησε η πρώτη μέρα του συνεδρίου των Γενικών Διευθυντών των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών, που φιλοξενείται στο ξενοδοχείο Apollon Divani Palace & Thalasso στη Βουλιαγμένη. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνάντηση των παραγόντων που ορίζουν το πλαίσιο που κινούνται οι εθνικές ομοσπονδίες και διαμορφώνουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία την επόμενη τετραετία. Παράλληλα, αποτελεί έκφραση της εξωστρέφειας που χαρακτηρίζει τη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, η οποία επιχειρεί να ξαναβάλει την Ελλάδα στον πυρήνα των χωρών που καθορίζουν τις εξελίξεις στον κλασικό αθλητισμό στο διεθνές στερέωμα. Η Ομοσπονδία ανέλαβε την οργάνωση και τη διαδικασία της φιλοξενίας των συνέδρων. Στο συνέδριο τον ΣΕΓΑΣ εκπροσώπησε ο γενικός διευθυντής, Σωτήρης Κυρανάκος και ο συντονιστής ομάδων στο Εθνικό Συμβούλιο Αγωνιστικού Σχεδιασμού, Λάμπρος Παπακώστας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (EA) Ντόμπρομιρ Καραμαρίνοφ, αφού καλωσόρισε τους σύνεδρους στην «ηλιόλουστη Ελλάδα», τόνισε ότι «κοινός μας στόχος είναι να αναπτύξουμε το άθλημα» και συνέχισε λέγοντας: «Εισαγάγαμε νέα πρωταθλήματα και αλλάξαμε τον τρόπο που διεξάγεται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων, βάζοντας και τις τρεις κατηγορίες μαζί, κάτι που θα ισχύσει και το 2027, όταν θα αποτελέσουν ξανά τμήμα των Ευρωπαϊκών Αγώνων. Φέτος, έχουμε μπροστά μας το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πάντα πρόκληση να συμπίπτει την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2012 και το 2016 τα αντίστοιχα Πρωταθλήματα ήταν επιτυχημένα, αλλά όχι όσο περιμέναμε, γι’ αυτό φέτος, από τη μια πετύχαμε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα να λειτουργεί ως κριτήριο πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, από την άλλη αποφύγαμε να διεξαχθεί τις ίδιες ημερομηνίες με το Euro του ποδοσφαίρου. Επίσης, για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκαν πριμ για τους καλύτερους πρωταθλητές, ενώ με το πρόγραμμα των πρεσβευτών διασφαλίζουμε ότι οι καλύτεροι αθλητές της Ευρώπης θα βρίσκονται στη Ρώμη».

Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος με την ιδιότητα τού επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, τόνισε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω στην Ελλάδα παλιούς φίλους και νέα πρόσωπα. Οι Έλληνες και όλοι οι Ευρωπαίοι αγαπάμε τα σπορ και ειδικά τον κλασικό αθλητισμό, που είναι ο βασιλιάς των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Ευρώπη κατακτά το 40-45 τοις εκατό των μεταλλίων σε κάθε διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ελπίζω ότι στο μέλλον η Ελλάδα θα φιλοξενήσει και πάλι μεγάλες διοργανώσεις, ύστερα από δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και ένα Παγκόσμιο. Το μοντέλο που εφαρμόστηκε στους τελευταίους Ευρωπαϊκούς Αγώνες, ιδιαίτερα όσον αφορά τον στίβο, ήταν πολύ επιτυχημένο και έμειναν όλοι ικανοποιημένοι. Το ίδιο θα ισχύσει και στη διοργάνωση του 2027, για την οποία είμαστε σε συζητήσεις με την Κωνσταντινούπολη. Ως Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου να ξεκινήσει η διαδικασία της Ολυμπιακής πρόκρισης για το 2028 ένα μήνα νωρίτερα, έτσι ώστε οι καλύτεροι αθλητές και αθλήτριες να αγωνιστούν στους Αγώνες του 2027».

Η Αθήνα στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού στίβου

Μετά το πέρας της πρώτης μέρας του συνεδρίου, οι γενικοί διευθυντές των 49 ευρωπαϊκών ομοσπονδιών που βρίσκονται στην Αθήνα, ξεναγήθηκαν στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το βράδυ η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα δεξιώθηκε τους σύνεδρους στην Πλάκα. Σε μια όμορφη βραδιά όπου οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών είχαν την ευκαιρία να χαλαρώσουν και να διασκεδάσουν και παράλληλα να τονίσουν την ανάγκη ο στίβος να ανέβει και πάλι ψηλά με επίκεντρο την Ελλάδα.

«Σας καλωσορίζω στην πατρίδα μου. Ο ΣΕΓΑΣ χαίρεται που γίνεται το συνέδριο στην Ελλάδα. Στα τρία χρόνια της θητείας μου στην Ομοσπονδία, προσπαθήσαμε να ανανεώσουμε τη σχέση μας με όλες τις εθνικές ομοσπονδίες και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Είμαι χαρούμενη που η σχέση αυτή έχει αποφέρει καρπούς και αναμένεται να κάνουμε πολλά πράγματα στο μέλλον. Ευχαριστώ τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ντόμπρομιρ Καραμαρίνοφ, που στάθηκε κοντά μας και στο πρόσωπο του να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Θέλω να πιστεύω πως αυτή η σχέση θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε περισσότερες δράσεις και αγώνες στο πεδίο του στίβου. Ο στίβος είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο ειρηνικό κίνημα», τόνισε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ στον χαιρετισμό της.

Καραμαρίνοφ: «Κάτι μεγάλο θα γίνει σύντομα στην Ελλάδα»

Λίγο αργότερα το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Ντόμπρομιρ Καραμαρίνοφ, ο οποίος τόνισε με έμφαση πως η Ελλάδα αποτελεί κοιτίδα του αθλητισμού και πως ήρθε η στιγμή κάτι μεγάλο να γίνει εδώ. «Ευχαριστώ τον ΣΕΓΑΣ για την εξαιρετική φιλοξενία. Οι εργασίες του συνεδρίου πηγαίνουν πολύ καλά και αποδεικνύουμε πως μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά για την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Θέλω να πω πως όλα ξεκίνησαν από την Αθήνα: Οι Ολυμπιακοί, οι Βαλκανικοί. Τώρα είμαστε πάλι εδώ, θα έρθουμε και τον Νοέμβριο για ένα ακόμη συνέδριο της Ευρωπαϊκής και είμαι σίγουρος πως κάτι μεγάλο θα γίνει πολύ σύντομα εδώ στην Αθήνα. Ευχαριστώ την πρόεδρο, Σοφία Σακοράφα, και το συμβούλιο για τη φιλοξενία».

* Το συνέδριο συνεχίζεται και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 14 Μαρτίου με διαλέξεις και συζήτηση για τις αξίες του κλασικού αθλητισμού και τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της στιβικής κοινότητας.

Κείμενο: ΣΕΓΑΣ

Φωτογραφία: Στέλιος Στεφάνου (Ευρωκίνηση)

Print Friendly, PDF & Email
X