Αρχική Ανακοινώσεις ΤΟΚΙΟ 2020: Με στόχο τον επόμενο γύρο Αρτυματά και Τράικοβιτς

ΤΟΚΙΟ 2020: Με στόχο τον επόμενο γύρο Αρτυματά και Τράικοβιτς

από KOEAS

ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΑΡΓΥΡΟΥ

(απεσταλμένος της ΕΑΚ)

Φωτογραφίες: Πάρις Ανδρέου

 

Η προσοχή της κυπριακής αποστολής στους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα είναι στραμμένη την Τρίτη (3/8/2021), στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο. Εκεί θα τρέξουν στον πρώτο γύρο των αγωνισμάτων τους η Ελένη Αρτυματά (400μ.) και ο Μίλαν Τράικοβιτς (110μ. με εμπόδια). Οι δύο αυτοί αθλητές μας είναι οι τελευταίοι που αγωνίζονται στους φετινούς Ολυμπιακούς και έχουν ως πρωταρχικό τους στόχο την πρόκρισή τους στον επόμενο γύρο και από εκεί και πέρα ό,τι γίνει.

Πρώτη στη μάχη της πρόκρισης θα μπει η κορυφαία Κύπρια αθλήτρια του στίβου, καθώς οι έξι σειρές του πρώτου γύρου των 400μ. είναι ενταγμένες στο πρωινό πρόγραμμα. Η Ελένη Αρτυματά θα τρέξει στην 6η σειρά από τον 9ο διάδρομο, στις 10:25 ώρα Τόκιο (04:25 ώρα Κύπρου), στοχεύοντας να βρει γρήγορο ρυθμό και να διατηρήσει την ταχύτητά της στις πολύ ανοικτές στροφές του 9ου διαδρόμου, ούτως ώστε να κάνει ικανοποιητικό χρόνο, που θα της εξασφαλίσει μία θέση στα ημιτελικά. Από τις 8 αθλήτριες της σειράς της η Αρτυματά έχει τον 5ο καλύτερο χρόνο. Στα ημιτελικά περνάνε οι τρεις (3) πρώτες από κάθε σειρά και οι έξι (6) καλύτεροι χρόνοι. Συνολικά, στα 400μ. γυναικών λαμβάνουν μέρος 46 αθλήτριες, με τη Σιαουνέ Μίλερ – Ουίμπο από τις Μπαχάμες, η οποία έχει ως χειροπράκτη της τον δικό μας Σάββα Πανάβογλου, να έχει τον καλύτερο χρόνο με 49.08. Το ατομικό ρεκόρ της Ελένης Αρτυματά είναι 51.14 (παγκύπριο ρεκόρ) και η φετινή της επίδοση 51.79.

«Να εφαρμόσω την τακτική μου…»

«Αισθάνομαι αρκετά καλά, έχω συνηθίσει τις εδώ συνθήκες και ώρες, και είμαι έτοιμη να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου, για να εκπληρώσω τον στόχο μου. Έχω προετοιμαστεί αρκετά καλά γι’ αυτήν την κούρσα και απλώς θέλω να εφαρμόσω την τακτική που έχω δουλέψει με τον προπονητή μου (σ.σ. Αντώνης Γιαννουλάκης), να κάνω τα περάσματα που πρέπει, να τρέξω σύμφωνα με τις δυνατότητές μου και ό,τι βγει», ήταν κάποια από τα λόγια της Ελένης Αρτυματά, η οποία θα γίνει η πρώτη Κύπρια αθλήτρια με τέσσερις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το κατά πόσο τη φοβίζουν οι μεγάλες στροφές του ένατου διαδρόμου, μας ανέφερε: «Στα σίγουρα υπήρχαν και καλύτεροι διάδρομοι για να τρέξω, αλλά και χειρότεροι. Δηλαδή, θα προτιμούσα τους εξωτερικούς διαδρόμους από ό,τι τον πρώτο ή τον δεύτερο. Απ’ έξω μπορώ να αναπτύξω καλύτερα την ταχύτητά μου, παρά από μέσα. Βέβαια, για μεγάλη απόσταση είναι σαν να τρέχεις μόνη σου, όταν είσαι στους εξωτερικούς διαδρόμους, γι’ αυτό, το πιο σημαντικό είναι να κάνω την κούρσα μου, να τρέξω όπως ξέρω, με την ελπίδα να προκριθώ στα ημιτελικά».

Βραδάκι ο Τράικοβιτς…

Στην έναρξη του βραδινού προγράμματος περιλαμβάνεται ο πρώτος γύρος των 110μ. με εμπόδια ανδρών. Ο Μίλαν Τράικοβιτς τοποθετήθηκε στη δεύτερη σειρά, στον 2ο διάδρομο, με τον Αμερικανό Ρόμπερτς και τον Τζαμαϊκανό Τόμας να έχουν τον καλύτερο φετινό χρόνο με 13.11. Ο πρωταθλητής Ευρώπης το 2019 στον κλειστό στίβο και 7ος Ολυμπιονίκης του Ρίο, προέρχεται από δύσκολη χρονιά, στην οποία αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα τραυματισμού, γι’ αυτό ως καλύτερη φετινή του επίδοση καταγράφεται το 13.82. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα προπονήθηκε εντατικά υπό τις οδηγίες τους Αντρέας Μπεμ και ευελπιστεί ότι στις 19:18 (13.18 ώρα Κύπρου) θα κάνει την καλύτερη φετινή του κούρσα και θα μπορέσει να περάσει στα ημιτελικά.

Ο σημαιοφόρος της κυπριακής ομάδας στην τελετή έναρξης των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν φειδωλός στις τοποθετήσεις του, πριν από τη σημαντική κούρσα της Τρίτης, θέλοντας να παραμείνει συγκεντρωμένος στο μεγάλο στόχο της χρονιάς. «Η προετοιμασία πήγε καλά, νιώθω εντάξει και αύριο θα δούμε…», ήταν τα μόνα λόγια του πρωταθλητή μας, λίγες ώρες πριν από τη δική του μάχη για διάκριση στο Τόκιο. Από τις πέντε σειρές του πρώτου γύρου προκρίνονται στα ημιτελικά οι τέσσερις (4) πρώτοι κάθε σειράς και οι τέσσερις (4) καλύτεροι χρόνοι. Συνολικά, στα 110μ. με εμπόδια ανδρών θα λάβουν μέρος 42 αθλητές, ανάμεσά τους και ο Κώστας Δουβαλίδης (5η σειρά). Στην 4η σειρά θα τρέξει ο αθλητής του Αντώνη Γιαννουλάκη, Ισπανός Ορλάνδο Ορτέγα, ο οποίος αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα τραυματισμού, καθώς και ο συναθλητής του Τράικοβιτς στο «Άλτις», με τον οποίο έχουν τον ίδιο προπονητή, ο Κινέζος Βενγιούν Ξίε.

* Να σημειώσουμε ότι, σε περίπτωση πρόκρισης τής Ελένης Αρτυματά, στα 400μ., αυτά θα διεξαχθούν το βράδυ της 4ης Αυγούστου (19:30, 13:30 ώρα Κύπρου). Το παράδοξο συμβαίνει στα 110μ. με εμπόδια, αφού οι αθλητές θα αγωνιστούν βράδυ στον πρώτο γύρο (3/8) και τους βάζουν την επόμενη ημέρα να τρέξουν πρωί στα ημιτελικά! Έτσι, αν ο Μίλαν Τράικοβιτς περάσει στους καλύτερους 24, τότε θα τρέξει ξανά σε μία από τις τρεις ημιτελικές σειρές το πρωί της 4ης Αυγούστου (11:00, 05:00 ώρα Κύπρου).

ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ (3/8/21)

ΣΤΙΒΟΣ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ)

Ελένη Αρτυματά                    400μ.

(6η σειρά, 9ος διάδρομος, 10:25 (04:25))

Μίλαν Τράικοβιτς                  110μ. εμπόδια

(2η σειρά, 2ος διάδρομος, 19:18 (13:18))

 

Print Friendly, PDF & Email
X