Βάραζντιν

από KOEAS

Μια εξ αγχιστείας… συγγενική, πόλη με την Κύπρο είναι το Βάραζντιν, αφού από εκεί προέρχεται η τενίστρια Καρολίνα Σπρεμ, σύζυγος του κορυφαίου αντισφαιριστή μας, Μάρκου Παγδατή.

Το Βάραζντιν, μια πόλη 50.000 κατοίκων, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Κροατίας, πλησίον του ποταμού Ντράβα. Δεν απέχει πολύ από τη Σλοβενία και την Ουγγαρία και επί χρόνια, πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η περιοχή ανήκε στην Ουγγαρία. Εξ ου και έχει ουγγρικές ρίζες το όνομά Βάραζντιν, ενώ υπάρχει μια μικρή μειονότητα Μαγυάρων στην πόλη και τα περίχωρα.

Από οικονομικής άποψης, η περιοχή στηρίζεται στη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας (με γίγαντα τη γνωστή φίρμα Βάρτεκς), φαγητού, ηλεκτρονικής τεχνολογίας, αλλά και στη μουσική και στην κατασκευή μπαρόκ κτηρίων.

Στο Βάραζντιν υπάρχει έντονη αθλητική δραστηριότητα, με καλλιέργεια όλων των δημοφιλών ομαδικών αθλημάτων. Επίσης, καλλιεργείται ο στίβος (ο σύλλογος της πόλης έχει ελληνικό όνομα, Μαραθώνας), βεβαίως το τένις, η ποδηλασία και η πάλη. Γνωστά σωματεία του Βάραζντιν είναι οι ΝΚ Βάραζντιν και ΝΚ Βάρτεκς (ποδόσφαιρο), ΚΚ Βίντι (μπάσκετ), Βάραζντιν ΟΚ (βόλεϊ), Κόκα (χάντμπολ), Τσόνιγκ (γουότερ πόλο), ΚΗL Βάραζντιν (χόκεϊ επί πάγου).

Print Friendly, PDF & Email
X