Αρχική Ανακοινώσεις Βάζουν πολλή δουλειά οι αθλητές του Πανίκου Χαραλάμπους

Βάζουν πολλή δουλειά οι αθλητές του Πανίκου Χαραλάμπους

από KOEAS

Υπηρετεί τον αθλητισμό ίσως για μισό και πλέον αιώνα και καταφέρνει μέσα από τη σκληρή δουλειά και τις γνώσεις του, να αναδείξει αθλητές, όχι απλώς μεγάλης εμβέλειας, αλλά και πρότυπα προσωπικότητας. Ο Πανίκος Χαραλάμπους καθοδηγεί τα τελευταία χρόνια έναν εξαιρετικό αθλητή και χαρακτήρα, τον Ιωσήφ Κεσίδη, ανεβάζοντάς τον στην κορυφή του κόσμου! Από πολύ μικρός ο Κεσίδης έδειξε το ταλέντο του στη σφυροβολία, όμως, το ταλέντο ποτέ δεν είναι αρκετό για να σε φτάσει στην κορυφή, αν δεν δουλέψεις σκληρά και δεν έχεις τον κατάλληλο δάσκαλο να σε οδηγεί στα σωστά σκαλοπάτια ανόδου. Κι ο Πανίκος Χαραλάμπους είναι άξιος θαυμασμού, όχι μόνο γιατί αναδεικνύει πρωταθλητές, αφού ήταν και ο πρώτος προπονητής του Αλέξανδρου Πουρσανίδη, αλλά γιατί δουλεύει όχι σε ιδανικές συνθήκες στην Πάφο, με τον κλωβό του Γυμνασίου Αγίου Θεοδώρου να είναι κατεστραμμένος εδώ και χρόνια. Ωστόσο, η αγάπη για τον στίβο και οι γνώσεις του, τον φέρουν να τις μεταλαμπαδεύει στους νεαρούς αθλητές και αθλήτριές του και να νιώθει περηφάνια για τις επιτυχίες τους, σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις.

Τη Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2023, είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε στην Πάφο και να δούμε από κοντά μέρος της προετοιμασίας του Ιωσήφ Κεσίδη και της Άντρης Δημητρίου. Στα 18 του χρόνια, ο Κεσίδης υπηρετεί αυτήν την περίοδο την Εθνική Φρουρά και προσπαθεί να μην χάνει λεπτό από την προπόνηση, αξιοποιώντας κάθε στιγμή στο γήπεδο και στο γυμναστήριο. Η 17χρονη Δημητρίου ολοκληρώνει στο 2024 τη μαθητική της πορεία, ούσα μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου και σκοπεύει να διανύσει άλλη μία άριστη χρονιά και στο σχολείο και στον αθλητισμό. Στην ομάδα του Πανίκου Χαραλάμπους, βρίσκονται ακόμα ο 19χρονος Γιώργος Καρυπίδης (σφαιροβολία) και η 13χρονη Ιωάννα Νικολαΐδη (ακοντισμός), οι οποίοι θα στοχεύσουν την ατομική τους βελτίωση στο 2024, καθώς και κάποια μικρά παιδιά, τα οποία παίρνουν τα πρώτα μαθήματά τους στις ρίψεις.

Από το τέλος Αυγούστου, η ομάδα του Πανίκου Χαραλάμπους επέστρεψε στις προπονήσεις, μετά τις ολιγοήμερες διακοπές. Αφού έκαναν τα πρώτα στάδια της φυσικής κατάστασης έχουν μπει και στο γυμναστήριο για βάρη, αλλά και στο γήπεδο για ρίψεις με πιο βαριές σφύρες, από αυτές που θα χρησιμοποιούν στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις. Έτσι ο Κεσίδης κάνει αρκετές βολές με 8κιλες σφύρες και η Δημητρίου με 5κιλες. Τον Νοέμβριο οι προπονήσεις θα συνεχίσουν να είναι καθημερινές και διπλές, πρωί και απόγευμα, και θα συνδυάζουν την ταχύτητα, τη δύναμη και την τεχνική. Πολύ σημαντική θα είναι η περίοδος Δεκεμβρίου, καθώς ο Πανίκος Χαραλάμπους και ο Ιωσήφ Κεσίδης προσβλέπουν στη μετάβασή τους στη Νότια Αφρική, εκεί όπου για τρεις εβδομάδες θα δώσουν ιδιαίτερα βαρύτητα στις προπονήσεις, με πολύ περισσότερες ρίψεις. Με την επιστροφή τους στην Κύπρο τα Χριστούγεννα, θα συνεχίσουν να προπονούνται εντατικά, με στόχο τη βελτίωση και να είναι πανέτοιμα τα παιδιά για την έναρξη της αγωνιστικής σεζόν στο τέλος Φεβρουαρίου.

«Μέχρι στιγμής η προετοιμασία πηγαίνει πολύ καλά, με τα παιδιά να δείχνουν αφοσίωση στις προπονήσεις, παρά τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους, με τον Κεσίδη να είναι στρατιώτης και την Άντρη να έχει το σχολείο και τα φροντιστήριά της. Βάζουμε πάρα πολλή δουλειά καθημερινά και προσδοκούμε για μία αρκετά καλή σεζόν και την ατομική βελτίωση όλων των παιδιών στη νέα χρονιά. Αυτή η περίοδος είναι πάντα δύσκολη και απαιτητική, αλλά και η πιο σημαντική, γιατί θα πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ σε όλους τους τομείς, για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας όταν αρχίσει η αγωνιστική περίοδος», μας ανέφερε αρχικά ο Πανίκος Χαραλάμπους.

Στόχος ο παγκόσμιος τίτλος Κ20

Το 2024 είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον Ιωσήφ Κεσίδη, καθώς διανύει την τελευταία χρονιά του ως έφηβος και έχει τον Αύγουστο έναν τεράστιο στόχο, που είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών, στη Λίμα του Περού. Θυμίζουμε ότι προτού κλείσει τα 17 του χρόνια ο Κεσίδης κατάφερε να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο προηγούμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20, στο Κάλι της Κολομβίας και τώρα ως πιο έμπειρος και πιο ώριμος, έχει ως στόχο του το χρυσό μετάλλιο στο Περού. Προσθέτουμε πως το 2022 αναδείχθηκε χρυσός πρωταθλητής Ευρώπης Κ18 και το 2023 ήταν αργυρός πρωταθλητής Ευρώπης Κ20. Στο 2023, ο Ιωσήφ Κεσίδης έριξε την αντρική σφύρα (7,26 κιλά) στα 71,43μ., που αποτελεί νέο παγκύπριο ρεκόρ Εφήβων, αλλά και που είναι η κορυφαία επίδοση στον κόσμο για την ηλικιακή κατηγορία κάτω των 20 ετών.

«Ο Ιωσήφ είναι από τους αθλητές που θα ήθελε κάθε προπονητής να έχει. Δουλεύει πολύ σκληρά και είναι απόλυτα αφοσιωμένος στις προπονήσεις. Του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη γι’ αυτά που κάνει και για την παρουσία του στους αγώνες. Στο 2024 θα πρέπει να συνδυάσουμε βολές και με την 6κιλη και με την 7κιλη σφύρα, κάτι που δεν είναι και το πιο εύκολο. Όμως, έχω ήδη έτοιμο το πρόγραμμα για τη χρονιά και ελπίζω να πάνε όλα καλά και όπως τα σχεδίασα, ούτως ώστε να διεκδικήσει τους στόχους του. Βασικός στόχος στο 2024 είναι η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20 στο Περού. Θα είναι και η τελευταία διοργάνωση της χρονιάς, αλλά και η τελευταία διοργάνωσή του ως Έφηβος, γι’ αυτό θα πρέπει να κάνουμε σωστό προγραμματισμό για να είναι πανέτοιμος από κάθε άποψη. Στην πορεία θα κάνουμε αγώνες και με την 7κιλη σφύρα, στοχεύοντας την ατομική βελτίωση και βολές πάνω από τα 73 μέτρα και θα δούμε αν μπορούμε να διεκδικήσουμε τη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών», μας ανέφερε ο Πανίκος Χαραλάμπους.

Σε ό,τι αφορά την Άντρη Δημητρίου, ευχής έργον θα ήταν να εξασφαλίσει το όριο για το Παγκόσμιο Κ20 στη Λίμα (σ.σ. 57,50μ.), όμως και να το πετύχει δεν θα εξαρτηθεί μόνο από τη δική της επίδοση η συμμετοχή της, αλλά και από τις επιδόσεις των, κατά ένα χρόνο μεγαλύτερών της, Βαλεντίνας Σάββα και Αιμιλίας Κολοκοτρώνη. Κι αυτό εξαιτίας του ότι μόνο δύο αθλητές ή αθλήτριες από κάθε χώρα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Παγκόσμιο Κ20 σε κάθε αγώνισμα. Στο 2023, η Δημητρίου κατέκτησε την καλύτερη θέση Κύπριου αθλητή ή αθλήτριας στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεότητας, καταλαμβάνοντας την 6η θέση στη Σφυροβολία, σημειώνοντας και νέα ατομική επίδοση με την 3κιλη σφύρα, ρίχνοντας στα 62,07μ., που ήταν η 27η καλύτερη επίδοση στον κόσμο. Πλέον, η Άντρη Δημητρίου αφήνει την κατηγορία των Κορασίδων και θα αφοσιωθεί τα επόμενα χρόνια αποκλειστικά και μόνο στην 4κιλη σφύρα, την οποία χρησιμοποιούν και οι Νεάνιδες (Κ20) και οι γυναίκες.

«Η Άντρη δείχνει τεράστια θέληση να βελτιωθεί στο αγώνισμά της και είναι πλήρως αφοσιωμένη στις προπονήσεις, σε μια χρονιά που θα έχουμε μόνο βολές με την 4κιλη σφύρα, κάτι που είναι σημαντικό. Ταυτόχρονα, στα 17 της χρόνια, θα κάνουμε για πρώτη φορά βάρη, κάτι που το επιτρέπει τώρα πια η ηλικία της και είμαι αρκετά αισιόδοξος, ότι θα δούμε πολύ μεγαλύτερες βολές από την ατομική της επίδοση, που είναι 54,64μ. Αυτήν την περίοδο βάζουμε πολλή δουλειά στο «χτίσιμο» του σώματος, με βολές με πιο βαριές σφύρες, δουλεύουμε στη δύναμη και την τεχνική, αλλά και την ταχύτητα στα πόδια, για να μπορέσει να είναι έτοιμη για τους αγώνες, αισιοδοξώντας πως από τις πρώτες ρίψεις θα φανούν και τα αποτελέσματα της δουλειάς που κάνουμε και θα κάνουμε στη συνέχεια», μας είπε σχετικά ο Πανίκος Χαραλάμπους, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για βελτίωση του Γιώργου Καρυπίδη στη σφαιροβολία, αλλά και των άλλων παιδιών τα οποία προπονεί. Ο χρόνος, πάντως, είναι με το μέρος τους, φτάνει να συνεχίσουν απερίσπαστα τη σκληρή δουλειά.

* Στη σελίδα της ΚΟΕΑΣ στο Facebook μπορείτε να δείτε και βίντεο με δηλώσεις του κορυφαίου σφυροβόλου στον κόσμο, στην ηλικιακή κατηγορία κάτω των 20 ετών, Ιωσήφ Κεσίδη.

Print Friendly, PDF & Email
X