Αρχική Ανακοινώσεις Βελτιωμένοι Κύπριοι αθλητές σε ΗΠΑ και Θεσσαλονίκη

Βελτιωμένοι Κύπριοι αθλητές σε ΗΠΑ και Θεσσαλονίκη

από KOEAS

Η αγωνιστική δραστηριότητα στον κλειστό στίβο συνεχίστηκε το τελευταίο τριήμερο, 19 με 21 Ιανουαρίου 2024, με τους Κύπριους αθλητές – αθλήτριες, να λαμβάνουν μέρος σε διάφορα μίτινγκ σε Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και σε Θεσσαλονίκη. Σημαντικό το ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες βελτίωσαν τις ατομικές ή φετινές τους επιδόσεις, ενώ κάποια παιδιά καταγράφουν τις πρώτες εμπειρίες τους σε κλειστό στίβο.

Να αρχίσουμε την καταγραφή των αποτελεσμάτων των Κύπριων αθλητών – αθλητριών από τους φοιτητές μας στις ΗΠΑ, εκεί όπου η Ελένα Κουλιτσένκο ανεβάζει σιγά – σιγά ρυθμό στο ύψος. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης κάτω των 23 ετών, μετείχε στο πανεπιστημιακό μίτινγκ «the TRACK at new balance» στη Βοστόνη, σε μία μη ανταγωνιστική διοργάνωση, αφού ξεκίνησε τις δικές της προσπάθειες όταν ολοκλήρωσαν οι συναθλήτριές της. Η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Τζιόρτζια έφτασε μέχρι το 1,86μ., βελτιώνοντας κατά ένα εκατοστό τη φετινή της επίδοση, έχοντας περάσει με την πρώτη προσπάθεια το 1,75μ., με τη δεύτερη το 1,81μ., με την τρίτη το 1,86μ. και είχε τρεις αποτυχημένες προσπάθειες στο 1,91μ.

Στο ίδιο μίτινγκ, στη Βοστόνη, έλαβε μέρος και η 18χρονη σφυροβόλος μας Αιμιλία Κολοκοτρώνη, εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στο Βαρύ Όργανο. Η Κολοκοτρώνη κατέγραψε και πάλι ατομική επίδοση, στο αγώνισμα που καλλιεργείται στον κλειστό στίβο μόνο στις ΗΠΑ, ρίχνοντας το Βαρύ Όργανο των 9 κιλών στα 18,47μ., έχοντας πετύχει στις 2 Δεκεμβρίου 2023 18,21μ. Η αθλήτρια του Γιάννου Αποστολίδη μπήκε στον αγώνα με τρεις άκυρες προσπάθειες, όμως, επειδή μετείχαν μόνο οκτώ (8) αθλήτριες είχε την ευκαιρία να ρίξει άλλες τρεις βολές, οι οποίες ήταν και οι τρεις έγκυρες, στα 17,79μ., 18,47μ. και 17,36μ., καταλαμβάνοντας τη 2η θέση.

Ιδανικά μπήκε στο αγωνιστικό 2024 η Στέλλα Νεοφύτου, η οποία συνέχισε την ατομική της βελτίωση στο τριπλούν. Λαμβάνοντας μέρος στο μίτινγκ κλειστού στίβου «Larry Wieczorek Invitational» στην πόλη Άιουα, η φοιτήτρια στο Μινεσότα Στέιτ, έφτασε στο έκτο και τελευταίο άλμα της στα 12,56μ., σημειώνοντας νέα ατομική επίδοση, αφού έκλεισε το 2023 με 12,38μ. Η Νεοφύτου είχε ατομική βελτίωση και στο πέμπτο άλμα της στα 12,48μ., κάνοντας κατά σειρά άκυρο, άκυρο, 12,23μ., 12,12μ., 12,48μ. και 12,56μ., καταλαμβάνοντας την 3η θέση στο μίτινγκ.

Τις πρώτες εμπειρίες της σε κλειστό στίβο ζει το τελευταίο διάστημα η Σταυριάνα Αδάμου, η οποία είναι πρωτοετής στο Πανεπιστήμιο Ίλον του Φοίνιξ. Η 18χρονη αθλήτριά μας, εκτός από το αγώνισμά της στα εμπόδια, τρέχει και 200 μέτρα, δείχνοντας αποφασισμένη να βελτιώσει την ταχύτητά της και την τεχνική της. Το διήμερο 19 και 20 Ιανουαρίου η Αδάμου μετείχε στο μίτινγκ κλειστού στίβου «Brant Tolsma Invitational» στο Λίντσμπεργκ της Βιρτζίνια, καταγράφοντας δύο ατομικές επιδόσεις, με 26.71 στα 200μ. (30η) και με 8.76 στα 60μ. με εμπόδια, που είναι η 5η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών για το πανεπιστήμιό της. Στα εμπόδια, η Αδάμου είχε τον τρίτο καλύτερο χρόνο στα προκριματικά, κερδίζοντας την πρώτη σειρά, όμως στον τελικό έκανε άκυρη εκκίνηση και αποκλείστηκε.

Παρά το ότι δεν είναι το αγώνισμά του, ο Ιωσήφ Μιχάλης Παπά αξιοποιεί τη χειμερινή περίοδο δοκιμάζοντας τη δύναμή του στη σφαιροβολία, περιμένοντας να αρχίσουν οι αγώνες σε ανοικτό στίβο για να κυνηγήσει τη βελτίωσή του στη δισκοβολία. Ο αθλητής του University of Maryland Baltimore County (UMBC) συμμετείχε στο μίτινγκ κλειστού στίβου «Ramapo College Opener» στη Νέα Υόρκη, καταλαμβάνοντας τη 2η θέση στη σφαιροβολία με 15,73μ., σημειώνοντας ατομική επίδοση. Κατά σειρά οι βολές τού Παπά ήταν: 13,81μ., 15,29μ., 14,68μ., 15,73μ., άκυρη, άκυρη.

Το βράδυ της Κυριακής (21/1) έκλεισε η αυλαία των κυπριακών συμμετοχών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με την παρουσία του Ανδρέα Δημητριάδη στο μίτινγκ κλειστού στίβου στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα. Ο αθλητής του Πανεπιστημίου Κρίστιαν Μπράδερς κέρδισε τη δεύτερη σειρά στα 400μ. με 49.97, που ήταν η 8η καλύτερη επίδοση από τους 36 αθλητές που έτρεξαν στις 7 σειρές.

Ατομικό ο Μιχαηλίδης σε Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη

Στη δεύτερη Ημερίδα Κλειστού Στίβου, στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης (20/1), έλαβαν μέρος επτά (7) Κύπριοι αθλητές και αθλήτριες. Από τα αποτελέσματα ξεχωρίζει το 17,71μ. του Πέτρου Μιχαηλίδη στη σφαιροβολία, που αποτελεί ατομική επίδοση, στον πρώτο αγώνα του σε κλειστό στίβο. Ο αθλητής του Κωνσταντίνου Σταθελάκου έχει φέτος τη διάθεση και τη δουλειά στο σώμα του για να ξεπεράσει τα 18 μέτρα και θα το επιχειρεί σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται. Κατά σειρά οι βολές τού Μιχαηλίδη, που κατετάγη 2ος, ήταν: 16,89μ., άκυρη, άκυρη, 17,54μ., 16,98μ., 17,71μ. Ταλαιπωρημένος από ίωση ο Χρίστος Ταμάνης κέρδισε το άλμα επί κοντώ με 5,00μ., αποτυγχάνοντας τρεις φορές στα 5,15μ.

Πρώτη θέση κατέκτησε και ο Ιωάννης Ανανιάδης στο ύψος, με 2,03μ., έχοντας ξεκινήσει από πολύ χαμηλά (1,84μ.), περνώντας όλα τα ύψη με το πρώτο άλμα, μέχρι να αποτύχει τρεις φορές στα 2,07μ. Στα 60μ., στα οποία συμμετείχαν περίπου 150 αθλητές, ο Εμμανουήλ Χριστοδούλου κατέγραψε τον 8ο καλύτερο χρόνο με 7.13 και ο Γεώργιος Μούσκος τον 24ο με 7.38. Η Σοφία Ρετσίδου έκανε δύο κούρσες στην Ημερίδα, καταλαμβάνοντας την 6η θέση στα 60μ. με εμπόδια με 9.49 και τη 17η στα 60μ. με 8.23. Ο Φοίβος Πρωτοπαπάς είχε τρεις άκυρες στα 4,15μ. στο επί κοντώ και δεν κατέγραψε επίδοση, ενώ η αθλήτρια του ΓΣΟ Στεφανία Σερμπάν πέρασε τα 3,30μ. στο επί κοντώ καταλαμβάνοντας την 5η θέση. Να αναφέρουμε ότι την Παρασκευή (19/1) στην Αθήνα, ο Ανδρέας Καζαμίας πέρασε τα 5,05μ. στο επί κοντώ, που θα ήταν ατομική επίδοση, όμως επειδή η Ημερίδα ήταν προπονητικού χαρακτήρα και μη καταχωρημένη στο καλεντάρι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, η επίδοση δεν αναγνωρίζεται.

Στα 2,14μ. ο Βασίλης Κωνσταντίνου

Τον πρώτο του αγώνα στον κλειστό στίβο έκανε την Κυριακή (21/1) ο Βασίλης Κωνσταντίνου, λαμβάνοντας μέρος στο «χάλκινο» μίτινγκ του Λουξεμβούργου. Ο αθλητής του Φώτη Στεφανή πέρασε με την πρώτη τα 2,10μ. και τα 2,14μ., αποτυγχάνοντας τρεις φορές στα 2,18μ., δείχνοντας απογοητευμένος που δεν το πέτυχε. Έτσι, με τα 2,14μ. κατέλαβε την 6η θέση στο άλμα σε ύψος, με τον Ελλαδίτη Αντώνη Μέρλο να κερδίζει τον αγώνα, αφού ήταν ο μοναδικός που πέρασε τα 2,21μ., ισοφαρίζοντας την ατομική του επίδοση.

* Θυμίζουμε ότι το Σάββατο (20/1) μπήκε στον κλειστό στίβο από το Ντόρτμουντ η Φίλιππα Φωτοπούλου, η οποία κατέλαβε την 5η θέση στο μήκος με 6,49μ.

* Στη φωτογραφία οι Ελένα Κουλιτσένκο, Στέλλα Νεοφύτου, Σταυριάνα Αδάμου και Πέτρος Μιχαηλίδης.

Print Friendly, PDF & Email
X