Αρχική Ανακοινώσεις Χτυπάει καμπανάκι… στον δρόμο για τη Βουδαπέστη

Χτυπάει καμπανάκι… στον δρόμο για τη Βουδαπέστη

από KOEAS

Η ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων και τα πολλά διεθνή μίτινγκ στίβου σε όλο τον κόσμο, έχουν φέρει πολλαπλές ανακατατάξεις στην παγκόσμια κατάταξη και οι θέσεις για συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης (19 – 27 Αυγούστου) αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Ιδιαίτερα για τους αθλητές και τις αθλήτριες που βρίσκονται κοντά στις τελευταίες διαθέσιμες θέσεις. Κάθε βαθμός ίσως αποβεί καθοριστικός για την παρουσία στο κορυφαίο ραντεβού στίβου της χρονιάς. Στις αρχές του μήνα είχαμε αναφέρει πως επτά (7) δικά μας παιδιά βρίσκονται στις θέσεις που οδηγούν στη Βουδαπέστη, όμως, αυτήν τη στιγμή, μόνο οι πέντε (5) εξακολουθούν να συμπεριλαμβάνονται στις λίστες πρόκρισης, αφού βγήκαν εκτός η Φίλιππα Φωτοπούλου Καβίτεν και η Δάφνη Γεωργίου.

Το καμπανάκι κινδύνου έχει χτυπήσει σε κάποιους αθλητές και αθλήτριές μας, ταυτόχρονα με το… καμπανάκι ανέλιξης, για να κάνουν την αγωνιστική τους άνοδο, έχοντας μπροστά τους ένα μήνα ακριβώς, για να καταφέρουν να σφραγίσουν την παρουσία τους στη Βουδαπέστη. Ιδιαίτερα επισφαλής είναι και η θέση του Αλέξανδρου Πουρσανίδη, ο οποίος είναι στην 34η θέση της σφυροβολίας, αλλά με μόλις έναν βαθμό από τον πρώτο εκτός λίστας! Για τον Απόστολο Παρέλλη, είναι επίσης αρκετά σημαντικός ο Ιούλιος, καθώς ο τραυματισμός του στην πλάτη τον κράτησε για μεγάλο διάστημα εκτός αγωνιστικής δράσης και καλείται να φορμαριστεί σύντομα, για να ξαναρίξει μακριά τον δίσκο του. Ως σίγουροι για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα φαντάζουν οι κορυφαίοι μας στα ψηλά εμπόδια, Μίλαν Τράικοβιτς και Ναταλία Χριστοφή, οι οποίοι μπορούν να πετύχουν και το όριο της απευθείας πρόκρισης. Για τον Τράικοβιτς το όριο στα 110μ. με εμπόδια είναι στα 13.28 (έχει φετινό 13.38) και για τη Χριστοφή στα 100μ. με εμπόδια είναι 12.78 (έχει φετινό, που είναι παγκύπριο ρεκόρ, τα 12.84). Σε ασφαλή θέση φαίνεται να βρίσκεται και η Ελένα Κουλιτσένκο στο ύψος, παρά το ότι είναι 30η στην κατάταξη, κι αυτό εξαιτίας του ότι απέχει από την 37η θέση 20 βαθμούς.

Η αθλήτριά μας που αναμένεται σύντομα να μπει στην κατάταξη πρόκρισης στον Δρόμο για τη Βουδαπέστη είναι η Ολίβια Φωτοπούλου, η οποία χρειάζεται ακόμα μία πολύ καλή κούρσα στα 200μ. (κοντά ή κάτω από τα 23 δευτερόλεπτα), για να μπει στις πρώτες 48, αφού απέχει μόλις δύο βαθμούς από αυτήν, ευρισκόμενη τρεις θέσεις μακριά της! Η Φωτοπούλου θα προσπαθήσει να πετύχει το ίδιο και στα 100μ., αλλά ο βασικός της στόχος για το Παγκόσμιο είναι το 200άρι. Σε ό,τι αφορά τη δίδυμη αδελφή της, τη Φίλιππα Φωτοπούλου Καβίτεν, αισιοδοξεί ότι εντός Ιουλίου θα κάνει το μεγάλο άλμα στο μήκος, για να επανακτήσει τη θέση της στις κορυφαίες 36 του κόσμου (με τους ειδικούς κανόνες των τριών εκπροσώπων από κάθε χώρα) και να βρεθεί για δεύτερη σερί χρονιά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η Καβίτεν βρίσκεται μόλις τέσσερις θέσεις και εννέα βαθμούς από την πρόκριση.

Η Δάφνη Γεωργίου στόχευε πολύ στο «χρυσό» μίτινγκ της Οστράβα, όμως, ξεγελάστηκαν και αυτή και η Ναταλία Χριστοφή από τους διοργανωτές, όπως και η «χάλκινη» πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ντιτάτζι Καμπούντζι, αφού τις έριξαν στη δεύτερη σειρά, πριν από το επίσημο πρόγραμμα, η οποία θεωρήθηκε ως «εθνικό μίτινγκ» και έχασαν σημαντικούς βαθμούς. Ταυτόχρονα, πρόσθεσαν κούραση στο σώμα τους, χωρίς λόγο τελικά… Ωστόσο, από εδώ και στο εξής η ανεβασμένη Γεωργίου θα κυνηγήσει τα πιο γρήγορα 100άρια με εμπόδια στην καριέρα της, για να επανέλθει σε θέση πρόκρισης, αφού απέχει μόλις τρεις θέσεις και τρεις βαθμούς από αυτήν. Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι κάπως δύσκολα για τους υπόλοιπους αθλητές και αθλήτριές μας, αφού βρίσκονται κάπως μακριά από τις θέσεις πρόκρισης και θα πρέπει να πετύχουν μεγάλες επιδόσεις για να γίνει η ανατροπή. Ούτως ή άλλως, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.

Πάντως, όπως φαίνεται, το Medochemie Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ανδρών / Γυναικών, το οποίο θα διεξαχθεί το σαββατοκύριακο 8 και 9 Ιουλίου 2023, στο Εθνικό Στάδιο Στίβου ΓΣΠ, θα είναι πολύ σημαντικό για όλους τους αθλητές και αθλήτριές μας κορυφής. Αυτό εξαιτίας του ότι όλα τα εθνικά πρωταθλήματα ανήκουν στη Β΄ Κατηγορία των διοργανώσεων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, με τον νικητή / νικήτρια να παίρνει επιπρόσθετους 100 βαθμούς για την 1η θέση. Κι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κίνητρο για όσους και όσες κυνηγούν την παρουσία τους στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης. Ταυτόχρονα, χρειάζονται και τις πολύ καλές επιδόσεις, οι οποίες προσφέρουν τούς περισσότερους βαθμούς.

* Να θυμίσουμε ότι τα όρια και οι επιδόσεις για την παγκόσμια κατάταξη, λήγουν στις 30 Ιουλίου 2023. Άρα, ο μήνας τον οποίο θα καλωσορίσουμε το Σάββατο, θα είναι ο πιο «καυτός» για όλα τα δικά μας παιδιά, τα οποία ελπίζουμε, και τους το ευχόμαστε ολόψυχα, να πετύχουν τον μεγάλο στόχο τους και να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης.

* Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, που έγινε στις 27 Ιουνίου 2023, η θέση των Κύπριων αθλητών και αθλητριών, «στον Δρόμο για τη Βουδαπέστη», είναι η ακόλουθη:

ΕΝΤΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΗΣ / ΑΘΛΗΤΡΙΑ ΒΑΘ. Δ.Γ.Β. Δ.Θ. ΟΡ.
Μίλαν Τράικοβιτς (110μ. εμπόδια) 1249 21 40 17
Ναταλία Χριστοφή (100μ. εμπόδια) 1231 29 40 19
Ελένα Κουλιτσένκο (Ύψος) 1151 30 36 12
Απόστολος Παρέλλης (Δισκοβολία) 1148 30 36 14
Αλέξανδρος Πουρσανίδης (Σφυροβολία) 1142 34 36 12

ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΗΣ / ΑΘΛΗΤΡΙΑ                             ΒΑΘ.      Δ.Γ.Β.     Δ.Θ.                                                                       ΟΡ.
Ολίβια Φωτοπούλου (100μ.)                      1166       56           48                                                                       23
(Η 48η θέση έχει 1176 βαθμούς)
Ολίβια Φωτοπούλου (200μ.)                      1157       51           48                                                                       24
(Η 48η  θέση έχει 1159 βαθμούς)
Δάφνη Γεωργίου (100μ. εμπόδια)              1182       43           40                                                                       19
(Η 40ή θέση έχει 1185 βαθμούς)
Φίλιππα Καβίτεν (Μήκος)                           1150       40           36                                                                       17
(Η 36η θέση έχει 1159 βαθμούς)

ΒΑΘ.: Βαθμοί

Δ.Γ.Β.: Θέση στην παγκόσμια κατάταξη στον Δρόμο Για τη Βουδαπέστη

Δ.Θ.: Διαθέσιμες Θέσεις συμμετοχής στο αγώνισμα

ΟΡ.: Αριθμός αθλητών / αθλητριών που έχουν εξασφαλίσει την απευθείας συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με το Όριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας

Print Friendly, PDF & Email
X