Αρκετά καλές επιδόσεις σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, 25 Μαΐου 2023, στο «Τσίρειο» Στάδιο Λεμεσού, στο πλαίσιο του 2ου Cyprus International Athletics Meeting. Κορυφαίοι αθλητές από όλο τον κόσμο τίμησαν το «χάλκινο» διεθνές μίτινγκ της πατρίδας μας και πρόσφεραν πλούσιο θέαμα στους περίπου 2.500 θεατές που βρέθηκαν στις εξέδρες του «Τσιρείου». Πρόσωπο της βραδιάς ήταν για άλλη μία φορά ο χρυσός Ολυμπιονίκης Μίλτος Τ εντόγλου, ο οποίος ήταν και πάλι πρωταγωνιστής εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, αφού πέραν της κορυφαίας επίδοσης φέτος στην Ευρώπη, με 8,26μ., είχε την υπομονή να δίνει χαρά στα παιδιά που ήθελαν να φωτογραφηθούν μαζί του. Η επίδοση που ξεχώρισε, μετά το 8,26μ. του Τεντόγλου, ήταν το 44.98 του Ούγγρου Ατίλα Μόλναρ στα 400μ., που αποτελεί νέο εθνικό ρεκόρ Ουγγαρίας, την καλύτερη επίδοση φέτος στην Ευρώπη και όριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που θα διεξαχθεί τον Αύγουστο στην πατρίδα του.
Να βάλουμε, ωστόσο, τα αποτελέσματα του «χάλκινου» διεθνούς μας μίτινγκ σε μια σειρά, με βάση το ουγγρικό σύστημα αξιολόγησης, αρχίζοντας με το μήκος ανδρών, στο οποίο ο Μίλτος Τεντόγλου έκανε αρκετά καλά άλματα, ξεκινώντας με 8,25μ. και κλείνοντας με 8,26μ., που είναι η καλύτερη επίδοση φέτος στην Ευρώπη και η 6η καλύτερη στον κόσμο και του χάρισε 1194 βαθμούς (συν τους 60 βαθμούς της πρώτης θέσης). Μάλιστα, ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι έφτασε τόσο μακριά μόλις στον πρώτο αγώνα του, δηλώνοντας αισιόδοξος για τη συνέχεια, αφού η κορύφωσή του θα πρέπει να έρθει στο τέλος Αυγούστου και στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης. Ο μεγάλος αντίπαλός του τα τελευταία χρόνια, ο Σουηδός Τόμπιας Μόντλερ, μπήκε στη σεζόν με καλύτερο άλμα στα 7,96μ., κατακτώντας τη 2η θέση, δείχνοντας να «ψάχνεται» ακόμα με τη φόρα του, αφού βρίσκεται ακόμη σε περίοδο προετοιμασίας. Αρκετά καλά τα πήγε και ο 18χρονος αθλητής του Γιώργου Σκέντερ, Αντρέας Μαχαλλεκίδης, ο οποίος κατέλαβε την 7η θέση με 7,31μ.
Στα 400μ. των ανδρών καταγράφηκε η δεύτερη καλύτερη επίδοση (1181 βαθμοί) από τον Ούγγρο Ατίλα Μόλναρ και τις επιτυχίες που του επέφερε το 44.98, όπως αναφέραμε στην εισαγωγή μας. Σημαντική ήταν η κούρσα και για τον Παΐσιο Δημητριάδη, ο οποίος έτρεξε για πρώτη φορά τα 400μ. κάτω από τα 48 δευτερόλεπτα (47.80) και δείχνει έτοιμος για ακόμα γρηγορότερους χρόνους. Ο αθλητής του Κυριάκου Αντωνίου έγινε ο 10ος αθλητής στην ιστορία του κυπριακού στίβου που τρέχει κάτω από τα 48 δεύτερα τα 400μ., περνώντας στην 7η θέση της κατάταξης, πίσω από τον Σταύρο Σπύρου ο οποίος το 2021 τα έτρεξε σε 47.67. Ατομική επίδοση πέτυχε και ο 18χρονος Παύλος Νικολάου (48.24), ο οποίος βρίσκεται σε καλό δρόμο για την εξασφάλιση του ορίου για το Ευρωπαϊκό Κ20 (48.00). Ο τρίτος Κύπριος των 400μ., ο Ανδρέας Δημητριάδης, στην πρώτη κούρσα του στην Κύπρο, μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου έτους σπουδών στις ΗΠΑ, είχε αρκετά ικανοποιητικό χρόνο με 48.80. Το σημαντικό για τον κυπριακό στίβο είναι πως υπάρχουν γρήγοροι 400άρηδες, με προοπτική ενός παγκύπριου ρεκόρ στα 4Χ400μ.
Η τρίτη καλύτερη επίδοση ήταν τα 13.48 του Γιακούμπ Αλ Γιούχα από το Κουβέιτ, στα 110μ. με εμπόδια (1165 βαθμοί), που του χάρισε την πρώτη θέση, με νέο ρεκόρ μίτινγκ. Ο πρωταθλητής μας Μίλαν Τράικοβιτς τερμάτισε στη 2η θέση με 13.57 και αναμένει πως κούρσα με την κούρσα θα είναι γρηγορότερος, αφού τώρα αρχίζει τη χρονιά του. Για τον αθλητή του Αντώνη Γιαννουλάκη οι επόμενες υποχρεώσεις του θα είναι στις αρχές Ιουνίου. Σχετικά καλή πρώτη κούρσα, έπειτα από τραυματισμό, είχε ο Κωνσταντίνος Τζιακούρης με 14.79.
Καταπληκτικές επιδόσεις καταγράφηκαν στο μήκος γυναικών, με τη Βρετανίδα Λούσι Χάνταγουεϊ να πετυχαίνει νέα ατομική επίδοση στο τελευταίο άλμα της με 6,73μ. (1158 βαθμοί) και να «κλέβει» την 1η θέση από την Αγκάτε Ντε Σόουζα από το Σάου Τόμε και Πρινσίπε, η οποία μόλις στο πρώτο άλμα της προσγειώθηκε στα 6,69μ. Τα 6,73μ. της Χάνταγουεϊ είναι η 3η καλύτερη επίδοση φέτος στην Ευρώπη. Η Παντελίτσα Χαραλάμπους δεν μπόρεσε να βρει τα άλματά της (ένα έγκυρο στα 5,55μ.), εξαιτίας και κάποιου προβλήματος που δεν της επέτρεψε να κάνει τις δύο τελευταίες προσπάθειές της.
Εξαιρετικά ανταγωνιστικοί ήταν οι δρόμοι ταχύτητας των γυναικών, με δύο απόλυτες πρωταγωνίστριες, την Ελλαδίτισσα Πολυνίκη Εμμανουηλίδου και την Μαμπουντού Κονέ από την Ακτή Ελεφαντοστού. Στα 100μ., ούτε το φώτο – φίνις κατάφερε να τις ξεχωρίσει… κι έτσι μοιράστηκαν την πρώτη θέση και πήραν από ένα χρυσό μετάλλιο με 11.44 (1108 βαθμοί, 10η επίδοση στο μίτινγκ), που αποτελεί νέα επίδοση αγώνων. Στα 200μ., ωστόσο, η Κονέ ξεχώρισε, τερματίζοντας 1η με 23.02 (1132 βαθμοί, 5η καλύτερη επίδοση), καταγράφοντας την κορυφαία επίδοση στην καριέρα της κι έφυγε τρισευτυχισμένη από την Κύπρο. Το ίδιο χαρούμενη ήταν βέβαια και η Εμμανουηλίδου, η οποία μπήκε στην αγωνιστική χρονιά από το «Τσίρειο», ισοφαρίζοντας το ατομικό της ρεκόρ στα 100μ. και δημιουργώντας νέα ατομική επίδοση στα 200μ. με 23.18 (2η)! Η Μαριάννα Πισιάρα έτρεξε επιφυλακτικά και στις δύο κούρσες, αφού ακολουθούν οι Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης.
Ο Μίλτος Τεντόγλου και ο Εμμανουήλ Καραλής, μίλησαν στη συνέντευξη Τύπου της ΚΟΕΑΣ για τη μεταξύ τους «κόντρα», σε ό,τι αφορά τους βαθμούς που εξασφαλίζουν από τις επιδόσεις τους, στο ουγγρικό σύστημα αξιολόγησης. Νικητής βέβαια ήταν ο Τεντόγλου, ο κορυφαίος του μίτινγκ με 1194 βαθμούς, με τον Καραλή να πετυχαίνει την 6η καλύτερη επίδοση με 1129, που του χάρισαν τα 5,50μ. στο άλμα επί κοντώ (1η θέση). Ακόμα και τα 5,72μ. να περνούσε ο «Μανόλο», στα οποία είχε καλές προσπάθειες, πάλι θα έβλεπε την… πλάτη του Τεντόγλου. Οι δικοί μας αθλητές κυμάνθηκαν στα δικά τους επίπεδα, με τον Χρίστο Ταμάνη να υπερβαίνει τα 5,20μ., τον Νίκανδρο Στυλιανού τα 5,00μ. και τους μικρούς Κωνσταντίνο Προκοπίου και Δημήτρη Χριστοφή τα 4,80μ.
Το παγκύπριο ρεκόρ που πέτυχε πρόσφατα στη Φιλοθέη η Ναταλία Χριστοφή, στα 100μ. με εμπόδια με 13.02, μας «προϊδέαζε» για ακόμα γρηγορότερη κούρσα στην Κύπρο. Ωστόσο, η άκυρη εκκίνηση της Βρετανίδας Αλίσια Μπάρετ, έκανε πιο επιφυλακτικές τις αθλήτριες στη δεύτερη εκκίνηση. Η Ναταλία Χριστοφή ήταν η γρηγορότερη με 13.16 (1128 βαθμοί, 7η καλύτερη επίδοση μίτινγκ) και έδειξε να βρίσκεται στο σωστό δρόμο για τον μεγάλο στόχο της χρονιάς, που είναι η πρόκριση στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης. Μάλιστα, η αθλήτρια του Αλέξανδρου Σταυρίδη κατέγραψε νέο ρεκόρ μίτινγκ. Αρκετά γρήγορη και βελτιωμένη ήταν και η αθλήτρια του Αντώνη Γιαννουλάκη, Δάφνη Γεωργίου, η οποία τερμάτισε στην 4η θέση με 13.22, που αποτελεί νέα ατομική επίδοση!
Απόλυτη ελληνική κυριαρχία υπήρξε στη σφυροβολία ανδρών, με την οποία άνοιξε η αυλαία του 2ου Cyprus International Athletics Meeting. Οι Μιχάλης Αναστασάκης, Χρίστος Φραντζεσκάκης και Ιβάν Μενγκλεμπέη γέμισαν «Ελλάδα» το βάθρο των νικητών, με τον Αναστασάκη να κερδίζει με 75,02μ. (1125 βαθμοί, 8η καλύτερη επίδοση μίτινγκ). Σε καλή κατάσταση βρίσκεται ο Αλέξανδρος Πουρσανίδης, με καλύτερη βολή στα 72,46μ. (5η θέση). Οι τέσσερις τους ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Κυριακή (28/5) στα Χανιά! Οι εναλλαγές στο βάρος της σφύρας στους αγώνες του και το ταξίδι στη Γερμανία, βρήκε κάπως κουρασμένο τον Ιωσήφ Κεσίδη, ο οποίος έριξε στα 69,43μ.
Στην κούρσα της μιας ανάσας των ανδρών, δύο Βραζιλιάνοι ήταν οι ταχύτεροι, με τον Έρικ Καρντόσο να κερδίζει με 10.29 (9η καλύτερη επίδοση μίτινγκ με 1112 βαθμούς) και τον Φελίπε Μπάρντι να ακολουθεί με 10.36. Οι υπόλοιποι έξι αθλητές κατέγραψαν την καλύτερη φετινή τους επίδοση, με τον Σταύρο Αυγουστίνου να τρέχει τα 100μ. σε 10.70.
Στη δισκοβολία των ανδρών δεν καταγράφηκαν μεγάλες βολές, με τον Βέλγο Φίλιπ Μιλάνοφ να κερδίζει με 62,55μ. (1107 βαθμοί, 11η επίδοση μίτινγκ). Ο Απόστολος Παρέλλης έκανε τον πρώτο αγώνα του στη χρονιά, προερχόμενος από τραυματισμό (θλάση), γι’ αυτό ήταν επιφυλακτικός και έκανε μόλις τρεις προσπάθειες, με καλύτερη βολή του στα 58,46μ. Ο αθλητής του Κωνσταντίνου Σταθελάκου θα προσπαθήσει για ακόμα μεγαλύτερες βολές στο Ντάιαμοντ Λιγκ του Μαρόκου, στο οποίο θα συμμετάσχει την Κυριακή (28/5). Από σημαντικό πρόβλημα στα πλευρά του προέρχεται ο Γιώργος Κονιαράκης, ο οποίος δεν αποθεραπεύτηκε πλήρως, κάνοντας και αυτός μόλις τρεις βολές, με καλύτερή του στα 55,83μ.
Σε χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε η δισκοβολία γυναικών, με εξαίρεση τις δύο πρώτες, οι οποίες κατέγραψαν την καλύτερη επίδοσή τους στη χρονιά. Νικήτρια ήταν η Γερμανίδα Αντόνια Κίντσελ με 59,98μ. (1071 βαθμοί, 12η επίδοση μίτινγκ) και δεύτερη η Λιθουανή Ίεβα Ζαρανκάιτε με 59,39μ. Οι δικές μας αθλήτριες, Ανδρονίκη Λαδά (51,87μ.) και Παρασκευούλα Θρασυβούλου (47,81μ.) δεν βρέθηκαν σε καλή βραδιά.
Η χαμηλότερη βαθμολογία στο μίτινγκ καταγράφηκε στο ύψος γυναικών, με την Ουκρανή Γιουλίγια Τσιουματσένκο να κερδίζει με 1,84μ. (1062 βαθμοί), και τις Τατιάνα Γκούσιν (Ελλάδα) και Φέδρα Φεκέτε (Ουγγαρία) να παίρνουν από ένα ασημένιο μετάλλιο με 1,80μ. Η Δέσποινα Χαραλάμπους, μετά το αρκετά καλό 1,84μ. στη Φιλοθέη, στο Τσίρειο υπερέβη το 1,75μ.
* Να σημειώσουμε ότι η παρουσία του κόσμου στις εξέδρες δεν έφτασε τις προσδοκίες μας, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι οι μαθητές και φοιτητές βρίσκονται σε περίοδο εξετάσεων.
* Αρκετά ικανοποιημένη ήταν η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου, Βρετανίδα Λίντα Τέρνερ, για τη διοργάνωση σε αρκετούς τομείς και οι δικές της εισηγήσεις θα μας βοηθήσουν ούτως ώστε την επόμενη χρονιά να παρουσιαστούμε ακόμα καλύτεροι.
* Στις εξέδρες του Τσιρείου βρέθηκαν οι πολιτειακές και αθλητικές αρχές του νησιού μας, όπως ο υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής και ο πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης.
* Σε ό,τι αφορά τους αριθμούς, αξίζει να επισημάνουμε ότι στο 2ο Cyprus International Athletics Meeting συμμετείχαν συνολικά 100 αθλητές και αθλήτριες, προερχόμενοι από 31 χώρες, από όλες τις ηπείρους! Τους περισσότερους εκπροσώπους είχε βέβαια η Κύπρος με 23 αθλητές και αθλήτριες, με την Ελλάδα να ακολουθεί με 14, τη Μεγάλη Βρετανία με εννέα (9) και την Ουγγαρία με οκτώ (8).
* Στα 13 αγωνίσματα που διεξήχθησαν καταγράφηκε ένα νέο εθνικό ρεκόρ (Μόλναρ, Ουγγαρία, 400μ.), πέντε επιδόσεις αγώνων (συν 4 πρωτοεμφανιζόμενων αγωνισμάτων), καταρρίφθηκαν 8 νέες ατομικές επιδόσεις (συν μία ισοφάριση), σημειώθηκαν 20 καλύτερες φετινές επιδόσεις, ενώ συνολικά 35 αθλητές και αθλήτριες έκαναν ντεμπούτο στη χρονιά από τη Λεμεσό.
* Η ΚΟΕΑΣ εκφράζει ιδιαίτερες ευχαριστίες στον φίλαθλο κόσμο που βρέθηκε στις εξέδρες και έδωσε ωραίο «χρώμα» στη διοργάνωση, στον θεσμικό χορηγό της Ομοσπονδίας, Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, στους χορηγούς μας ΕΚΟ, Unicars, Foody, Rebuke Lounge Restaurant, Dominos’ Pizza, Ελληνική Τράπεζα, Ice Power και Public, καθώς και στους υποστηρικτές μας Δήμο Λεμεσού, Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, υφυπουργείο Τουρισμού και ΤΕΠΑΚ. Ευχαριστίες και συγχαρητήρια για την τηλεοπτική παραγωγή εκφράζουμε και στην Cablenet, η οποία μετέδωσε απευθείας το μίτινγκ και το πρόσφερε σε live streaming από τη σελίδα της ΚΟΕΑΣ στο Facebook.
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΡΩΤΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ – ΝΙΚΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ
100Μ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ (-0,4 μ/δ)
(1) Πολυνίκη Εμμανουηλίδου Ελλάδα 11.44
(1) Μαμπουντού Κονέ Ακτή Ελεφ. 11.44
(3) Μαγκνταλένα Στεφάνοβιτς Πολωνία 11.46
(8) Μαριάννα Πισιάρα Κύπρος 11.97
100Μ. ΑΝΔΡΩΝ (-0,7 μ/δ)
(1) Έρικ Καρντόσο Βραζιλία 10.29
(2) Φελίπε Μπάρντι Βραζιλία 10.36
(3) Μάρκους Φους Αυστρία 10.37
(8) Σταύρος Αυγουστίνου Κύπρος 10.70
200Μ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ (+0,1 μ/δ)
(1) Μαμπουντού Κονέ Ακτή Ελεφ. 23.02
(2) Πολυνίκη Εμμανουηλίδου Ελλάδα 23.18
(3) Λορέν Μάρτιν Βραζιλία 23.57
(7) Μαριάννα Πισιάρα Κύπρος 24.65
400Μ. ΑΝΔΡΩΝ
(1) Ατίλα Μόλναρ Ουγγαρία 44.98
(Νέο εθνικό ρεκόρ Ουγγαρίας)
(2) Έντουαρντ Φολντς Μ. Βρετανία 46.04
(3) Ρόμπερτ Πάργκε Ρουμανία 46.52
(5) Παΐσιος Δημητριάδης Κύπρος 47.80
(6) Παύλος Νικολάου Κύπρος 48.24
(7) Ανδρέας Δημητριάδης Κύπρος 48.80
100Μ. ΕΜΠΟΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (+0,1 μ/δ)
(1) Ναταλία Χριστοφή Κύπρος 13.16
(2) Μάικε Τάιν-Α-Λιμ Ολλανδία 13.18
(3) Ελισάβετ Πεσιρίδου Ελλάδα 13.25
(4) Δάφνη Γεωργίου Κύπρος 13.32
(7) Σταυριάνα Αδάμου Κύπρος 14.58
110Μ. ΕΜΠΟΔΙΑ ΑΝΔΡΩΝ (-0,5 μ/δ)
(1) Γιακούμπ Αλγιούχα Κουβέιτ 13.48
(2) Μίλαν Τράικοβιτς Κύπρος 13.57
(3) Κρζιστόφ Κίλιαν Πολωνία 13.73
(8) Κωνσταντίνος Τζιακούρης Κύπρος 14.79
ΥΨΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
(1) Γιουλίγια Τσιουματσένκο Ουκρανία 1,84μ.
(2) Τατιάνα Γκούσιν Ελλάδα 1,80μ.
(2) Φέδρα Φεκέτε Ουγγαρία 1,80μ.
(6) Δέσποινα Χαραλάμπους Κύπρος 1,75μ.
ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ ΑΝΔΡΩΝ
(1) Εμμανουήλ Καραλής Ελλάδα 5,50μ.
(2) Ρόμπερτ Ρένερ Σλοβενία 5,30μ.
(3) Ιβάν Πάραβατς Κροατία 5,20μ.
(4) Χρίστος Ταμάνης Κύπρος 5,20μ.
(6) Νίκανδρος Στυλιανού Κύπρος 5,00μ.
(7) Κωνσταντίνος Προκοπίου Κύπρος 4,80μ.
(8) Δημήτρης Χριστοφή Κύπρος 4,80μ.
ΜΗΚΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
(1) Λούσι Χάνταγουεϊ Μ. Βρετανία 6,73μ. (+0,1)
(2) Αγκάτε Ντε Σόουζα Σάου Τόμε 6,69μ. (-0,3)
(3) Αναστασία Νγκούεν Ουγγαρία 6,55μ. (+0,5)
(8) Παντελίτσα Χαραλάμπους Κύπρος 5,55μ. (+0,3)
ΜΗΚΟΣ ΑΝΔΡΩΝ
(1) Μίλτος Τεντόγλου Ελλάδα 8,26μ. (0,0)
(2) Τόμπιας Μόντλερ Σουηδία 7,96μ. (+0,1)
(3) Τζακ Ρόουτς Μ. Βρετανία 7,60μ. (0,0)
(7) Αντρέας Μαχαλλεκίδης Κύπρος 7,31μ. (+0,2)
ΔΙΣΚΟΒΟΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
(1) Αντονία Κίντσελ Γερμανία 59,98μ.
(2) Ίεβα Ζαρανκάιτε Λιθουανία 59,39μ.
(3) Καρολίνα Ούρμπαν Γερμανία 55,96μ.
(6) Ανδρονίκη Λαδά Κύπρος 51,87μ.
(8) Παρασκευούλα Θρασυβούλου Κύπρος 47,81μ.
ΔΙΣΚΟΒΟΛΙΑ ΑΝΔΡΩΝ
(1) Φίλιπ Μιλάνοφ Βέλγιο 62,55μ.
(2) Βίκτορ Χόγκαν Ν. Αφρική 62,31μ.
(3) Μάρεκ Μπάρτα Τσεχία 62,25μ.
(7) Απόστολος Παρέλλης Κύπρος 58,46μ.
(8) Γιώργος Κονιαράκης Κύπρος 55,83μ.
ΣΦΥΡΟΒΟΛΙΑ ΑΝΔΡΩΝ
(1) Μιχάλης Αναστασάκης Ελλάδα 75,02μ.
(2) Χρίστος Φραντζεσκάκης Ελλάδα 74,02μ.
(3) Ιβάν Μενγκλεμπέη Ελλάδα 73,74μ.
(5) Αλέξανδρος Πουρσανίδης Κύπρος 72,46μ.
(9) Ιωσήφ Κεσίδης Κύπρος 69.43μ.
* Τα πλήρη αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε στη σελίδα https://cyprus.opentrack.run/en-gb/x/2023/CYP/cypmeeting/event/
* Στη φωτογραφία, από τους πρωταγωνιστές τού 2ου Cyprus International Athletics Meeting, Μίλτος Τεντόγλου, Ατίλα Μόλναρ, Πολυνίκη Εμμανουηλίδου, Εμμανουήλ Καραλής, Λούσι Χάνταγουεϊ, Μίλαν Τράικοβιτς, Ναταλία Χριστοφή, Απόστολος Παρέλλης και Μιχάλης Αναστασάκης.
Photo Credit: Savvides sportsimages